De Standaard, KU Leuven, VRT en De Tijd gaan samen kostprijs en impact verkiezingsprogramma's becijferen
Elke partij zijn plan, maar wat met de financiering? Foto: Joris Snaet
De Standaard, VRT Nieuws, De Tijd en de KU Leuven gaan samen de kostprijs en de impact van de verkiezingsprogramma’s berekenen. Daartoe hebben ze maandag een gezamenlijke werkgroep opgericht. De resultaten zullen gepubliceerd worden enkele weken voor de verkiezingen. In Nederland is zo een doorrekening al jaren een normale zaak, in België staat het idee nog in de kinderschoenen.

De Faculteit Economie van de KULeuven zal van zo veel mogelijk voorstellen van politieke partijen de budgettaire impact berekenen. Ze zal daarvoor ook andere universiteiten en expertisecentra contacteren. De berekeningen zullen ook vooraf bij de partijen worden afgetoetst.

De unieke samenwerking van de drie mediapartners zal er samen bij de politieke partijen op aandringen om over hun verkiezingsprogramma’s zo veel mogelijk duidelijkheid te verschaffen.

Kwaliteit debat

De Vlaming zal op een eenvoudige manier kunnen raadplegen wat de voorgestelde beleidsmaatregelen kosten, wie ervan profiteert, hoe ze gefinancierd worden en hoe dat kan vergeleken worden met andere partijen. Zo kan hij zelf kiezen welke voorstellen zijn voorkeur wegdragen.

De Standaard, De Tijd, de VRT en de Faculteit Economie van de KULeuven hopen dat deze studie de eerste aanzet kan vormen voor een veralgemeende berekening en zijn ervan overtuigd dat ze met dit initiatief een bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van het maatschappelijk debat rond de verkiezingen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig