App wil suïcidale jongeren helpen
Foto: Zelfmoord1813

Zelfmoord1813 lanceert ‘On Track Again’, een app voor jongeren die een zelfmoordpoging ondernomen hebben. Dat maakte het expertisecentrum bekend in dSAvond. Met de gsm-applicatie hoopt Zelfmoord1813 die jongeren sneller de weg naar de hulpverlening te doen vinden.

De organisatie Zorg voor Suïcidepogers ontwikkelde de applicatie.‘In eerste instantie peilt de app naar je stemming: gaat het goed, gaat het moeilijker of denk je weer aan zelfdoding? Naargelang je keuze word je doorgeleid naar tips, filmpjes, getuigenissen, positieve quotes of, in het geval je de derde optie aanklikt, ook rechtstreeks naar hulplijnen’, verduidelijkt coördinator Rita Vanhove. De gebruikers kunnen de app ook personaliseren.

‘Een op de tien jongeren ondernam poging’

‘Meerdere onderzoeken, waaronder een dat wij in Limburg onder scholieren hebben gedaan, bevestigen dat een op de tien jongeren ooit een poging ondernomen heeft. Dat is véél meer dan in andere leeftijdsgroepen’, legt Vanhove de noodzaak van de app uit.

‘Drie op de tien vertellen niemand over hun zelfmoordpoging’, gaat Vanhove verder. ‘Vier op de tien zoeken geen hulp. Sommigen zoeken alleen hulp bij leeftijdsgenoten, die ze geheimhouding laten beloven. We willen die jongeren, en ook alle anderen die wel op de spoeddienst of in de zorg belanden, een extra hulpkit aanbieden via een toestel dat ze altijd op zak hebben: hun smartphone.’

Geen vervanging voor hulpverlening

Gwendolyn Portzky van het expertisecentrum Zelfmoord1813 benadrukt dat de app de hulpverlening niet overbodig maakt: ‘De app is veeleer aanvullend. We weten uit allerlei onderzoek dat sociale media en technologie jongeren aanspreken en dat ze langs die weg in feite sneller de stap naar de hulpverlening zetten.’

‘On Track Again’ is vanaf vandaag al gratis beschikbaar is op Android. De gebruikers van IOS moeten nog even wachten op goedkeuring door Apple. Ook een website-versie is vanaf vandaag online op ontrackagain.be.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan telefonisch terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website zelfmoord1813.be.