Belgische economie kent sterkste groei sinds begin 2011
Foto: Jimmy Kets

Het Belgisch bruto binnenlands product (bbp) is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,4 procent aangedikt tegenover het voorgaande kwartaal. Dat is de sterkste groei sinds het eerste kwartaal van 2011, toen de economie met 0,8 procent aangroeide. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde eerste raming van de Nationale Bank.

De Belgische economie liet vorig jaar elk kwartaal weer iets meer groei optekenen. Na een nulgroei in de eerste maanden volgde in het tweede kwartaal een vooruitgang van 0,2 procent. In het derde kwartaal dikte de Belgische economie aan met 0,3 procent. In het laatste kwartaal werd een groei van 0,4 procent bereikt.

De jaargroei komt daarmee op een bescheiden 0,2 procent uit, na een nipte krimp van 0,1 procent in 2012. Daarmee wordt de hoop op een 'economisch gezond' 2014 weer wat aangezwengeld. Analisten anticiperen voor 2014 een groei van ongeveer 1 procent. 

Eerder voorspelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) voor de Belgische economie ook al een groei van 1,1 procent. 

Positief nieuws dus voor ons economisch bestel maar met een voorspelde groei van om en bij de 1 procent blijven we voorlopig nog ver uit de buurt van de groeicijfers van 2010 (2,3 procent) en 2011 (1,8 procent).