SBS, VMMa en VRT voeren samen leeftijdslabel 12+ in
Foto: Warner

De VRT, de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa, moederholding van VTM, 2BE, JIM en Vitaya) en SBS België (VIER en VIJF) voeren vanaf 1 februari het leeftijdslabel 12+ in. Het label geeft aan dat het programma geschikt is voor kijkers vanaf 12 jaar. Daarover hebben de drie Vlaamse tv-omroepen een samenwerking afgesloten, melden ze woensdag aan Belga.

Tot nu toe werd er alleen gewerkt met het label 16+. Met het nieuwe, bijkomende label willen de omroepen een extra dienst bieden, een indicatie die ouders en andere volwassenen helpt om uit te maken of ze een programma geschikt vinden voor kinderen. Het programma wordt door de zenders gescreend op elementen als seksualiteit, geweld en taalgebruik.

Op basis van deze screening geven zenders een label 12+ of 16+ aan hun programma’s indien nodig. 'Ouders krijgen daardoor een service die het hen mogelijk maakt om beter in te schatten welke programma’s al dan niet geschikt zijn voor hun kinderen', luidt het.

Enkele voorbeelden van programma’s met label 12+: 'Midsomer Murders', 'Bones' en 'The Mentalist'. Enkele voorbeelden van programma’s met label 16+: 'Silent Witness', 'Crimi Clowns' of 'De Bende Haemers'.

Vindt u het leeftijdslabel een goed idee? Reageer via de knop bovenaan dit artikel

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in