Europese boete van bijna 27 miljoen euro voor Recticel
Foto: BELGA
De Europese Commissie heeft vier schuimrubberproducenten, onder wie Recticel, een boete gegeven wegens prijsafspraken van in totaal 114 miljoen euro. Voor Recticel bedraagt de effectieve boete netto bijna 27 miljoen euro. De handel in Recticel-aandelen werd omstreeks 14.15 hervat. Momenteel stijgt het aandeel met 9,12 procent.

Sinds 2010 vormt Recticel het voorwerp in een Europees onderzoek naar prijsafspraken in de markt voor polyurethaan, een chemisch product dat gebruikt wordt in matrassen en zitbanken. Ook in de autoindustrie wordt er gebruik gemaakt van  polyurethaanschuim.

Na drie jaar onderzoek is er eindelijk duidelijkheid. Volgens de Commissie is vastgesteld dat de vier grootste producenten van flexibel polyurethaanschuim aan een kartel hebben deelgenomen. Het gaat om Vita, Carpenter, Recticel en Eurofoam. Volgens de Commissie liepen de afspraken van oktober 2005 tot juli 2010 in tien lidstaten, waaronder ook ons land. 

In totaal bedraagt de boete 114 miljoen euro. Vita bracht het kartel aan het licht en moet geen boete betalen. Carpenter krijgt een boete van 75 miljoen euro. 

Spreiding boete over meerdere jaren?

De Commissie meldde voor Recticel een 'maximumboete' van 39 miljoen euro. In dat bedrag zat de boete voor Eurofoam, een joint venture van Recticel met Greiner, volledig vervat.

Die boete wordt echter verdeeld tussen beide partijen. 'De effectieve totale geldboete voor Recticel, inbegrepen zijn 50 procent aandeel in de geldboete met betrekking tot Eurofoam, bedraagt 26.976.500 euro', luidt het in een persbericht.

Recticel heeft aan de Comissie de toestemming gevraagd om de betaling van de boete te spreiden over meerdere jaren. Ceo Olivier Chapelle reageert alvast opgelucht dat dit hoofdstuk nu afgesloten kan worden. 'Analisten noemden de boete een zwaard van Damocles, en dat was terecht', zei Chapelle. 'Nu laten we dat achter ons en kijken we vooruit naar de toekomst. Onze strategische prioriteiten blijven ongewijzigd.'

'Bestaande akkoorden met banken blijven van kracht'

Initieel moest Recticel vrezen voor een boete van 128 miljoen euro, maar omdat het bedrijf goed meewerkte met het onderzoek werd de boete dus verlaagd. Niettemin is een dwangsom van 27 miljoen euro weldegelijk een fikse aderlating voor de Wetterse schuimrubberfabrikant. 

In 2012 kon het bedrijf immers een nettowinst van 'slechts' 17 miljoen euro in de boeken schrijven voor een omzet van 1,3 miljard euro. Op 28 februari maakt Recticel - voorbeurs - zijn jaarresultaten bekend. Recticel heeft ook laten verstaan dat 'de volledige impact van de boete in de rekeningen van 2013 zal worden opgenomen'.

De verwoede pogingen van Recitcel in de voorbije jaren om de schuldgraad van het bedrijf naar beneden bij te stellen, worden met de Europese boete dan ook tenietgedaan. Het bedrijf bevestigt wel dat 'de bestaande financiële akkoorden met de banken van kracht blijven.'

Ook in Duitsland loopt een onderzoek naar prijsafspraken door Recticel, maar daarover kon Chapelle woensdag geen nieuws geven.