Belg opgepakt voor homoseksualiteit op borg vrijgelaten
Homohaat is diepgeworteld in de Ugandese samenleving. Foto: Trevor Snapp/Corbis

In de Ugandese hoofdstad Kampala is een Belg opgepakt voor ‘homoseksuele handelingen’. Zowel de politie als de advocaat van de Belg heeft de arrestatie bevestigd. De man is op borg vrijgelaten en wordt bijgestaan door de Belgische ambassade.

In de nacht van zondag op maandag is de Belg samen met zijn Keniaanse vriend in zijn huis gearresteerd wegens 'seksuele handelingen die strijdig zijn met de wetten van de natuur'. De politie zou hem 'op heterdaad betrapt hebben'. Op de staatstelevisie ontkent de man de feiten waarvan hij beschuldigd wordt. Volgens de Ugandese politie verbleef hij bovendien illegaal in het land, maar zelf zegt de Belg dat hij een toeristenvisum had. 

Volgens berichten in de Ugandese media werden de Belg en zijn Keniaanse partner naar een politiekantoor overgebracht voor verder onderzoek. Later is hij samen met zijn vriend op borgtocht vrijgelaten. In plaats van een geldelijk onderpand moeten volgens het Ugandese systeem daarvoor mensen garant staan. De garantiepersonen van de Belg zijn twee homoactivisten.

Buitenlandse Zaken volgt de zaak op

‘Het gaat om een landgenoot die al een tijdje in Uganda woont’, reageerde Joren Vandeweyer, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. ‘Omdat de feiten waarvoor hij is opgepakt in België niet strafbaar zijn, volgen we de zaak van nabij op.'

Op homoseksualiteit staan zware straffen in het land, tot levenslang. De twee mannen riskeren dus vervolging, al is het voor Buitenlandse Zaken nog niet duidelijk welke straf de Belg precies boven het hoofd hangt. Op vijf februari wordt beslist of de zaak voor de rechtbank komt.

In Uganda is al jarenlang een heksenjacht tegen homo’s bezig. Volgens president Yoweri Museveni is homoseksualiteit een decadent exportproduct dat de Afrikaanse waarden en het christendom bedreigt.

Uganda is echt niet het enige Afrikaanse land waar homohaat er diep zit ingebakken. In veel Afrikaanse landen geldt de traditionele familie, en het huwelijk tussen man en vrouw, nog altijd als de onwrikbare norm. Een rijke kroost wordt als een zegen beschouwd. Wie niet 'produceert', wordt daarom bespot.

Toch gaan weinig landen in Afrika verder dan Uganda. Jarenlang heeft het oerconservatieve parlementslid David Bahati al zijn energie gestoken in een wetsvoorstel dat homoseksuele handelingen met de doodstraf wilde bestraffen. Zover kwam het niet: internationale donoren hebben in het recente verleden de Ugandese president Museveni onder zware druk gezet. Als hij die wet zou ondertekenen, dan draaiden zij de geldkraan dicht. Op dit moment riskeren homo's in Uganda levenslang, maar ook die wet moet Museveni nog ondertekenen.

Waarom eigenlijk die haat? Meer dan haat gaat het om schrik. Ugandezen wordt angst ingeboezemd voor een 'homolobby' die hun kinderen wil rekruteren, een schrik die wordt aangewakkerd door de oprukkende evangelische kerken. Die vinden in Uganda een een eigenaardige bondgenoot in de tabloidpers, die bijzonder homofoob is maar tegelijk expliciet pornografische beelden publiceert - maar van hetero's, en blijkbaar is het dan oké. Die tabloidpers ging enkele jaren geleden totaal over de schreef, door dodenlijsten van homo's en lesbiennes op de voorpagina te publiceren. Lezers werden letterlijk opgeroepen achter homo's aan te gaan - de adressen van deze mensen stonden expliciet in de krant.

Ine Roox
Redactrice Buitenland

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig