Nooit minder ontdopingen dan nu
Foto: Photo News

Vorig jaar hebben 608 Vlamingen zich uit het doopregister laten schrappen. Dat zijn er tien keer minder dan in 2010, het jaar dat de affaire Roger Vangheluwe losbarstte. Dat schrijven de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg woensdag. In Antwerpen is de daling het grootst.

In het aartsbisdom Mechelen-Brussel werden vorig jaar het meeste schrappingen uit het doopregister geregistreerd (177), gevolgd door Gent en Antwerpen. In Antwerpen is de daling het grootst: van 2.136 naar 132 ontdopingen. Ook in het bisdom Brugge, waar Vangheluwe tot 2010 bisschop was, daalt het aantal fors: van 1.001 naar 78. Laatste in de rij is het bisdom Hasselt met 62 ontdopingen.

‘Nog maar heel weinig mensen laten zich schrappen uit het register vanwege het misbruik binnen de Kerk’, zegt Olivier Lins van het bisdom Antwerpen. ‘Ze doen dat eerder omdat ze niet meer geloven en vroeger uit verplichting en routine zijn gedoopt.’

Zowat alle bisdommen halen de nieuwe paus Franciscus aan als een belangrijke reden voor de terugval: ‘Hij heeft een zekere authenticiteit teruggebracht binnen de Kerk die veel mensen aanspreekt’, aldus Jeroen Moens van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in