Alfonso Cuarón wint Directors Guild Award met Gravity
De Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón. Foto: AFP

De Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón heeft zaterdagavond in Los Angeles de belangrijkste prijs gewonnen bij de Directors Guild Awards voor zijn ruimtethriller Gravity. De prijzen werden voor de 66ste keer uitgereikt door de federatie van Amerikaanse regisseurs.

Cuarón haalde het van de andere genomnieerde regisseurs Paul Greengrass (Captain Phillips), Steve McQueen (12 Years a Slave), David O. Russell (American Hustle) en Martin Scorsese (The Wolf of Wall Street).

Indicator

De DGA-prijs wordt beschouwd als een erg betrouwbare indicator voor de latere Oscaruitreiking. In de jongste 25 jaar ging de Oscar voor beste regisseur telkens naar de winnaar van de Directors Guild Awards, op vier keer na. Alleen Ron Howard (Apollo 13), Ang Lee (Crouching Tiger, Hidden Dragon), Rob Marshall (Chicago) en Ben Affleck (Argo) grepen als winnaar van de DGA-prijs nadien naast de Oscar voor beste regisseur.

Gravity, met Sandra Bullock en George Clooney als twee astronauten die in de problemen geraken, is met tien nominaties een belangrijke kanshebber voor de Oscars. De andere belangrijke Oscarpretendenten dit jaar zijn 12 Years a Slave (negen nominaties) en American Hustle (tien nominaties).

De Oscars worden op 2 maart in Los Angeles uitgedeeld.