Oekraïne overschaduwt Europees-Russische top
Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso verwelkomen de Russische president Vladimir Poetin. Foto: AFP
De Russische president Vladimir Poetin heeft in Brussel met de EU over de crisis in Oekraïne gesproken. Van Rompuy benadrukte dat een associatieakkoord tussen Oekraïne en de EU de Russische belangen niet schaadt.

'Ik onderstreepte de voordelen van het partnerschap voor alle oosterse partners, waaronder Rusland', liet Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy na het gesprek weten. Experts van Rusland en de EU zullen verder bespreken hoe de twee regio's economisch kunnen samenwerken, ook in de gemeenschappelijke buurlanden.

Het topoverleg moest de leiders de kans bieden om een ‘openhartige discussie’ te voeren over de vele twistappels, waaronder de crisis in Oekraïne. President Viktor Janoekovitsj wordt immers geconfronteerd met een pro-Europese protestbeweging sinds hij eind november besloot om een toenaderingsakkoord met de Europese Unie in de koelkast te stoppen.

'Er kunnen uiteenlopende interpretaties en misverstanden bestaan over de associatie-akkoorden en daarom kwamen we overeen om op het niveau van de experts bilaterale consultaties te houden over deze akkoorden en de economische impact', zo kondigde Van Rompuy aan na afloop.

Poetin erkende dat er 'geen contradictie tussen Europese en Euraziatische integratie' hoeft te bestaan en dat beide partijen belang hebben bij welvarende buurlanden. Net als Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso verwees hij zelfs naar het perspectief van 'een economische ruimte van Lissabon tot Vladivostok'.

De Russische president waarschuwde niettemin voor 'nieuwe scheidingslijnen in Europa'. De Russische president, die zelf werkt aan de uitbouw van een douane-unie met vroegere Sovjetlanden, bevestigde dat de economische gevolgen van het akkoord met Oekraïne hem grote zorgen baart, bijvoorbeeld voor de auto-industrie in Rusland en het behoud van de bevoorrechte status van Oekraïne.

Intussen staat Janoekovitsj onder grote druk. Dinsdag, voor aanvang van het overleg in Brussel, bood premier Mykola Azarov zijn ontslag aan en draaide het parlement quasi unaniem de omstreden antiprotestwetten terug.

Mensenrechten

Oekraïne vormt echter lang niet het enige knelpunt in de relaties met Moskou. De handelsgeschillen stapelen zich op en ook op energievlak zit er een haar in de boter, onder meer met de opening van een Europees onderzoek naar de Russische gigant Gazprom.

In de laatste rechte lijn naar de opening van de Olympische Winterspelen in Sotsji zijn ook de mensenrechten en holebirechten opnieuw onderwerp van gesprek.

Twee jonge vrouwen van de protestbeweging Femen werden opgepakt toen ze aan het protesteren waren. ‘Poetin, moordenaar van de democratie’, zo stond te lezen op het lichaam van een van de activistes.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in