Nederlandse providers moeten The Pirate Bay niet meer blokkeren

De Nederlandse internetproviders Ziggo en XS4All moeten de toegang tot de populaire website The Pirate Bay niet langer blokkeren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag in hoger beroep bepaald. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC Handelsblad.

De Nederlandse Stichting Brein stapte enkele jaren geleden naar de rechter met de vraag om de Nederlandse internetproviders te verplichten om de toegang tot de populaire piraterijwebsite The Pirate Bay te blokkeren. In januari 2012gaf de rechter Stichting Brein gelijk.

Een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam toonde vorig jaar aan dat de blokkade nauwelijks effect had op het aantal illegale downloads in Nederland. Die studie gaf de internetproviders munitie om in beroep te gaan tegen het eerdere vonnis.

Vandaag besliste de rechter dat een blokkade van The Pirate Bay zinloos is omdat mensen de blokkade omzeilen of uitwijken naar andere website. Daarom is er volgens de rechter onvoldoende aanleiding om het grondrecht van vrijheid van ondernemerschap van de providers aan te tasten. Abonnees van Ziggo en XS4All kunnen binnenkort weer probleemloos de website bezoeken.

Een aantal andere providers zoals KPN, UPC, Tele2 en T-Mobile wacht de uitspraak in hun eigen rechtszaak af om de blokkade ongedaan te maken.

Downloaden van sites als The Pirate Bay of Bittorrent.com is niet verboden in Nederland. Het uploaden naar dergelijke sites is echter wel illegaal.