Ook Ecolo trekt sociaaleconomische kaart
Emily Hoyos en Olivier Deleuze Foto: BELGA

Ecolo zal in aanloop naar de verkiezingen volop inzetten op sociaaleconomische thema’s. Dat hebben covoorzitters Emily Hoyos en Olivier Deleuze gezegd op de nieuwjaarsreceptie van hun partij. Dat ligt helemaal in de lijn van de Vlaamse groenen, die voor 25 mei drie prioriteiten naar voor schuiven: werk, werk en werk.

Volgens de Franstalige groenen worden we geconfronteerd met een dubbele realiteit: die van het World Economic Forum in Davos, op macroniveau, waar ‘alles goed gaat’ en die waar de jongerenwerkloosheid hoge toppen scheert, een eigen woning steeds moeilijker wordt en de energieprijzen de pan uitswingen.

‘Op macro-economisch niveau trekt een en ander stilaan weer aan’, zei Deleuze. ‘Maar kleinschaliger is de realiteit heel anders. Concrete oplossingen voor zeer concrete economische problemen zijn hoogstnodig, weliswaar wakend over de macro-economische evenwichten.’

Speerpunten van de groene campagne worden energie, de creatie van nieuwe jobs in ons land en een efficiënter gebruik van middelen, en de jeugd. Op 22 februari houden de Franstalige groenen nog een congres, toegespitst op onderwijs en vorming.

De jongerenwerkloosheid zal ook bij de Vlaamse groenen de campagne bepalen. ‘Wij willen zorgen voor jobs voor de tienduizenden jongeren die nu sukkelen van stage naar interim naar uitkering’, zei voorzitter Wouter Van Besien op de nieuwjaarsreceptie van Groen. ‘Wij willen zorgen voor goede en beter betaalde jobs.’