CD&V ontkent dat hogere inkomens veel hoger voordeel halen
Foto: BELGA

CD&V ontkent dat zijn voorstel over de verhoging van de belastingvrije som een groter voordeel oplevert voor de hoge inkomens. Het voordeel komt neer op ongeveer 700 euro voor elke belastingplichtige, dus voor tweeverdieners ligt dat logischerwijze dubbel zo hoog, luidt het bij de Vlaamse christendemocraten.

Het klopt wel dat een aantal mensen geen voordeel uit de aanpassing zou halen, namelijk diegenen die vandaag geen belastingen betalen, maar voor hen heeft de partij andere maatregelen in petto.

Op zijn nieuwjaarsreceptie van afgelopen zaterdag in Leuven, lanceerde minister-president Kris Peeters het voorstel om de belastingvrije som op te krikken tot het niveau van het leefloon van een alleenstaande. Het zou dus gaan om een stijging van 6.990 naar 9.808 euro. Als je het laagste belastingstarief van 25 procent toepast op het verschil van 2.800 euro, dan haal je een maximaal voordeel van circa 700 euro. 

Voor elke belastingplichtige

Uit een ontwerpstudie van de Hoge Raad van Financiën (HRF)- een officieel adviesorgaan over fiscale zaken, die De Standaard kon inkijken, blijkt echter de vooral de hogere inkomens meer voordelen ondervinden van die maatregel. 

De HRF maakt een rangschikking van arm naar rijk op basis van het gezinsinkomen. Dat wil zeggen dat onderaan de rangschikking van de hoogste inkomens de meeste alleenstaanden te vinden zijn en bovenaan veeleer de tweeverdieners.

'Omdat de verhoging zou gelden per belastingplichtige, ligt het dus dubbel zo hoog voor de tweeverdieners bovenaan het klassement', verdedigt CD&V de maatregel. Het is te vergelijken met de jobkorting, die ook voor gezinnen met twee inkomens dubbel zo hoog was. 

Dat niet iedereen voordeel haalt uit de verhoging van het belastingvrije minimum, spreekt CD&V niet tegen. Het gaat immers om mensen die vandaag geen belastingen betalen en voor wie een verhoging van het bedrag waarop geen belastingen moeten worden betaald, geen rol speelt. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die leven van een vervangingsinkomen of met een heel laag inkomen. Voor hen broedt de partij eveneens op voorstellen, maar die worden pas eind februari bekendgemaakt, samen met het volledige sociaal-economische plan.

Tijdens zijn speech haalde Peeters al extra budget voor de sociale bescherming en inzetten op betere jobs aan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig