'Olympisch goud voor Poetin in het liegen'
Foto: EPA

De Russische advocaat en oppositieleider Aleksej Navalny heeft maandag een website gelanceerd waarin hij corruptie rond de Olympische Winterspelen in Sotsji aan de kaak stelt. Met een kostenplaatje van ruim 37 miljard euro staan deze winterspelen te boek als de duurste ooit.

Op zijn website bundelt Navalny analyses van eigen onderzoeken naar corruptie in de marge van de Olympische Winterspelen samen met de berichtgeving van media en bevindingen van andere activisten.

‘Sporters zijn niet de enigen die wedijveren in Sotsji’, concludeert Navalny op zijn pas gelanceerde website. ‘Ook functionarissen en zakenlui nemen deel aan de spelen en beschouwen ze al een bron van inkomsten.’

De Olympische Winterspelen, die plaatsvinden tussen 7 en 23 februari, kosten ruim 37 miljard euro en zijn daarmee de duurste editie tot nog toe. Veel geld werd opgeslorpt door het bouwen van de olympische infrastructuur. Aan die bouwwerken zit volgens Navalny vaak een geurtje.

Zo merkt de invloedrijke oppositieleider op dat veel bouwwerken uiteindelijk duurder uitvallen dan origineel begroot. Navalny schetst ook een overzicht van bouwcontracten waarbij sprake zou zijn van duidelijke belangenvermenging.

‘Pure speculatie’, wees de Russische president Vladimir Poetin onlangs in een tv-interview de beschuldigingen van de hand. ‘Wie bewijzen heeft, moet ze maar tonen.’ Volgens Poetin zijn een aantal bouwprojecten duurder uitgevallen dan initieel geanticipeerd omdat investeerders zich ‘oprecht’ vergist hebben.