‘Omzet Brusselse hotelsector stabiel in 2013’
Foto: VUM

Meer toeristen, maar lagere kamerprijzen. Die combinatie heeft ertoe geleid dat de omzet van de Brusselse hotels vorig jaar stabiel is gebleven tegenover 2012, toen een daling met 1,3 procent werd genoteerd. Dat heeft de Brussels Hotels Association (BHA) maandag meegedeeld. De beroepsorganisatie verwacht dit jaar omzetgroei.

Brussel lokte vorig jaar 2,5 procent meer toeristen. Omdat er meer kamers ter beschikking waren, steeg de bezettingsgraad in de hotels minder sterk (+1 procent). Die toenames werden echter tenietgedaan door een lagere gemiddelde kamerprijs, stelt de BHA.

De organisatie verwacht dit jaar groei: de bezettingsgraad zou met 2 procent verbeteren, terwijl de globale omzet 1 procent hoger zou gaan.

De BHA waarschuwt voor de hoge lasten. ‘We moeten dringend een historisch verantwoordelijkheidspact sluiten om ondernemingen te ondersteunen en jobs te creëren’, luidt het in een persbericht. ‘De drastische afname van de patronale lasten is de enige mogelijke weg en zal eveneens bijdragen tot de verdere ontwikkeling van de knowhow binnen ons vak.’

De organisatie juicht ten slotte de regionalisering van het toerisme dit jaar toe. ‘De langverwachte erkenning van het economisch belang van de toeristische sector’, klinkt het. ‘Eén gewest met één verblijfstaks die competitief is met andere Europese bestemmingen en die ondersteunend is voor de sector.’

De Brussels Hotels Association (BHA) is de beroepsorganisatie van de hotelsector. Ze vertegenwoordigt naar eigen zeggen 85 procent van de Brusselse hotels, goed voor 15.000 kamers, 4 miljoen overnachtingen per jaar en 12.500 arbeidsplaatsen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig