Postbodes moeten eenzame bejaarden opsporen
Foto: Photo News

De postbodes in Oostende krijgen de taak mee om sociaal isolement en noodsituaties op te sporen bij 80-plussers. Het project is een samenwerking tussen bpost en Sociaal Huis Oostende. In de kuststad loopt een eerste proefproject, maar in de toekomst kunnen meer steden en gemeenten volgen.

Oostende telt op dit moment 6.000 tachtigplussers. Omdat Sociaal Huis beseft dat die doelgroep vaak hulpbehoevend of sociaal geïsoleerd is, is er een samenwerking uitgewerkt met de bpost. Volgens Sociaal Huis is het operationeel, logistiek en financieel onmogelijk om iedereen via intensief maatschappelijk werk te bezoeken, en daarom wordt beroep gedaan op postbodes die vaak al frequent contact hebben met de doelgroep.

‘Postbodes stralen vertrouwen uit’

‘De postbodes zijn bekend en stralen vertrouwen uit’, klinkt het. Ze gaan langs bij de senioren en gaan een enquête uitvoeren die dient als een eerste preventieve screening. Als uit hun verslag blijkt dat de senior hulp of informatie nodig heeft, gaat een maatschappelijk werker langs.

‘De eerste bevindingen zijn positief, zowel voor 80-plussers als voor de postbodes’, klinkt het. ‘De postbodes kregen een opleiding mee, al is het niet de bedoeling dat ze de taak van een sociaal werker overnemen. Er is hierover ook overleg geweest met de sociale partners. Een huisbezoek neemt 5 à 10 minuten in beslag, en dat wordt meegenomen in de Geo-routes van de postbode’, legt Kathleen Van Beveren van bpost uit.

Diversificatie in diensten

Nu het volume bij de post daalt, wil bpost zorgen voor een diversificatie in de diensten. ‘Zo is er ook een project om waterstandmeters op te nemen op plaats waar overheden weinig komen. Voor dit proefproject is er ook al interesse bij andere steden en gemeenten, ook in Brussel en Wallonië’, zegt Van Beveren.

Het proefproject in Oostende start in het Westerkwartier. Postbodes bellen er aan op 840 adressen. Eind februari zouden de eerste analyses klaar moeten zijn en zal Oostende oordelen of het project wordt voortgezet in de hele stad.