Anderlecht wint topper na goals uit buitenspel
Protest bij Club Brugge... Foto: Belga
Anderlecht heeft de topper van de 23ste speeldag tegen Club Brugge gewonnen. In het Constant Vanden Stockstadion scoorde Mitrovic de 1-0 na voorafgaand buitenspel, in het slot werd het nog 2-0 via N'Sakala en opnieuw was daar een geurtje aan. Paars-wit wordt zo alleen tweede op zeven punten van leider Standard, Club volgt samen met Zulte Waregem op tien punten van de Rouches.

De geschorste Michel Preud'homme nam aanvankelijk braaf plaats in de tribune maar pakte wel nog uit met een verrassing door Fatai in de spits te laten starten. Ook zijn collega John van den Brom gaf Cyriac verrassend een basisplaats.

Aan goede intenties geen gebrek bij beide teams maar in en rond de zestien ontbrak het aan nauwkeurigheid. In het slotkwartier kwamen er langs beide zijden toch enkele kansjes en mochten beide goalies zich eens onderscheiden. De goal viel uit de lucht toen een bal niet uit de Brugse zestien geraakte. Gillet - nipt in buitenspel - raakte het leer even en zo kon Mitrovic scoren. Zowel Mitrovic als Cyriac konden nog even dreigen maar na een matige eerste helft ging Anderlecht gevleid de rust in met 1-0.

Blauw-zwart domineerde na rust zonder echt gevaarlijk te zijn, paars-wit behield vooral de organisatie en loerde op de counter. In het laatste halfuur mocht Tom De Sutter invallen tegen zijn ex-club maar de spits werd op een fluitconcert onthaald en kon zich niet doorzetten. Aan de overkant speelde Mitrovic wel een erg nuttige partij, de topschutter van paars-wit was alomtegenwoordig en voerde ook ruimschoots zijn defensieve taken uit.

De geschorste Preud'homme kwam zelf nog even naar beneden om zijn assistent Clement  nog enkele richtlijnen te geven maar ondanks de ruimte die ontstond kwam Club niet meer tot scoren. Integendeel, N'Sakala legde vijf minuten voor affluiten de 2-0-eindcijfers vast.

Belangrijkste fases:


4' Het eerste doelgevaar komt van Brugse kant. Lestienne kapt naar binnen en krult naar de verste paal. Zijn poging gaat er een meter of twee naast.

7' Een vrije trap van Praet wordt ingekopt door Mitrovic. Te zwak en makkelijk plukken voor Ryan.

18' Vazquez ziet Kaminski ver uit zijn doel staan en probeert van net over middellijn een stifter. Kaminski is alert.

20' Deschachtr rukt mee op en gaat z'n kans. De bal ploft in het zijnet.

26' Bruno kapt zich vrij tussen enkele spelers en trapt hard naar doel. Ryan bokst in hoekschop.

27' Fatai loopt er Van den Borre af en trapt uit een schuine hoek naar doel. Kaminski weert af.

39' Simons stopt Cyriac af door de kwaliteit van zijn truitje te testen. De vrije trap geraakt niet goed uit de box en via de benen van een buitenspel staande Gillet komt het leer bij Mitrovic die de bal voorbij Ryan frommelt: 1-0.

43' Een lage voorzet van Deschacht wordt gedevieerd door de doelpuntenmaker. Ryan tikt nog uit doel.
 
47' Een goeie opening van Vazquez. Hogli schrikt zich echter een hoedje van al die vrijheid die hij heeft en de Noor trapt naast de bal in kansrijke positie.

52' Mitrovic zet zich door, wil Mechele dribbelen en gaat tegen het gras. Gummienny wil terecht van geen strafschop weten.

60' Bruno komt naar binnen en zoekt het verste kruis. De bal zoeft over.

63' Vadis zet Jorgensen alleen voor doel. De Deen aarzelt te lang en Kouyate is terug om af te blokken.

73' Een schot van Lestienne bezorgt Kaminski problemen maar er is niemand van Club gevolgd om de geloste bal af te werken.

78' Op een hoekschop van Praet kan Gillet kopen. Te centraal en Ryan pakt.

85' Harde knal van invaller De Zeeuw maar die geraakt niet door het bos van benen.

88' Een te verre voorzet van Bruno komt toch terug in de zestien door Deschacht. Die speelt N'Sakala aan en de invaller trapte met zijn mindere rechter proper in de verste hoek. 2-0 maar ook hier stond Mitrovic in de baan van het schot in buitenspel.

Om te onthouden:

Bij de 1-0 stond Guillaume met één been buitenspel. De aanvoerder beroerde de bal waarna Mitrovic kon scoren. Het was nipt maar dus wel degelijk een ongeldig toegekend doelpunt. Uit de herhaling blijkt dat Mitrovic - die in de baan van het schot van N'Sakala stond - ook bij de tweede goal nipt buitenspel stond. Dus ook de tweede goal van paars-wit had in theorie niet mogen tellen maar was in de praktijk wel erg moeilijk te zien voor de lijnrechter.  

Bekijk hier de opstellingen en matchgegevens


Bekijk hier de stand in de Jupiler Pro League

Uitgebreid verslag en analyse vrijdag in onze digitale krant