'Parijs loopt grote kans om volledig te overstromen'
Waterellende in maart 2001. Foto: afp
De inwoners van Parijs lopen grote kans dat nog tijdens hun leven de Franse hoofdstad op grote schaal overstroomt. En de schade is dan niet te overzien: zo'n 5 miljoen mensen worden getroffen. De materiële schade kan oplopen tot 30 miljard euro. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, de Oeso, in een rapport.

‘Er bestaat bij de Franse overheid geen overkoepelende risicoanalyse’, luidt de harde kritiek van de Oeso. ‘Alleen al de afgelopen 20 jaar is in totaal 1500 hectare aan gebied dat onder water kan lopen, bebouwd met huizen en bedrijven.’

Parijs had voor de laatste keer in 1910 te maken met een grootschalige overstroming na extreme regenval. Toen kwamen zo'n 20.000 huizen wekenlang onder water te staan en waren politici gedwongen om met de boot naar het parlement te varen.
 
De Oeso bestrijdt de veelgehoorde opvatting dat zoiets niet nog eens kan gebeuren. ‘Een natuurramp van die omvang doet zich statistisch elke 100 jaar een keer voor’, aldus onderzoeker Charles Baubion. 

Alleen zal de schade nu veel groter zijn. Er staan in en rond Parijs veel meer gebouwen dan in 1910 en er wonen nu miljoenen mensen meer dan toen. Bovendien zijn bewoners en bedrijven kwetsbaar, omdat ze afhankelijk zijn van elektronica, telecommunicatie en openbaar vervoer.

Kritiek op overheid

Bij een grote overstroming zal een kwart van de economische bedrijvigheid tot stilstand komen door het uitvallen van de elektriciteit, berekende de Oeso. Zo'n 140 kilometer aan openbaar vervoerstrajecten voor bussen, trams, metro's en treinen komt stil te liggen. Meer dan 5 miljoen mensen krijgen geen drinkwater meer. Die noodtoestand kan weken of zelfs maanden duren.

Zo'n driekwart van alle economische activiteit in Frankrijk speelt zich af in groot-Parijs, aldus de Oeso. Daarom zal de schade door een overstroming buitenproportioneel zijn: ‘oplopend tot 30 miljard euro en een daling van de economische groei met 3 procent.’

De oorzaak ligt voor een groot deel bij de Franse overheid. ‘De afgelopen decennia heeft Frankrijk slechts op bescheiden schaal preventieve maatregelen genomen. De mate waarin Parijs beschermd is tegen water blijft achter bij het niveau in andere Oeso-landen’, schrijven de onderzoekers.

Gebieden langs de Seine zijn volledig volgebouwd, ‘zonder rekening te houden met de risico‘s’, aldus het rapport. In groot-Parijs wonen in totaal 850.000 mensen in gebied dat direct kan overstromen. De beschikbare waterbassins die de afgelopen decennia zijn aangelegd, zijn te klein om een grote overstroming op te vangen.