Beademing van zwangere hersendode vrouw dan toch stopgezet
Foto: AP

Een jonge vrouw uit Texas die hersendood is en in leven gehouden werd omdat ze zwanger is, is zondag losgekoppeld van de ziekenhuismachines. Daarmee ging de familie in tegen de wens van het ziekenhuis van Fort Worth.

Marlise Munoz (33) werd op 26 november, toen ze veertien weken zwanger was, het slachtoffer van een longembolie, toen ze ‘s nachts opstond om voor haar zoontje van vijftien maanden te zorgen. Sindsdien was de vrouw hersendood en werd ze in leven gehouden door ziekenhuismachines om de zwangerschap te kunnen voltooien.

De familie van de vrouw wilden haar al langer van de machines loskoppelen omdat ze vreesden dat de foetus abnormaal was omdat het tijdens de longembolie zonder zuurstof was komen te zitten. ‘Zelfs in dit vroege stadium worden de uiteinden van het onderlichaam dermate misvormd, dat onmogelijk het geslacht bepaald kan worden’, klonk het bij de advocaten van de familie. Het ziekenhuis ging daar tegenin: het wilde de vrouw niet loskoppelen van de machines, want de wet in Texas schrijft voor dat ongeboren leven zo lang mogelijk beschermd moet worden.

Na een juridische strijd verklaarde de rechter Marlise Munoz zaterdag als wettelijk overleden. Hij bepaalde daarmee dat ze niet meer kunstmatig in leven gehouden moest worden, zoals haar echtgenoot Erick Munoz gevraagd had. De vrouw werd zondag van de beademing gehaald.