Voor Obama wordt 2014 het ‘jaar van de actie’
Foto: ap

VS-president Barack Obama ziet 2014 als een ‘jaar van de actie’ en wil, in zijn zesde ambtsjaar, een aantal van zijn wetsontwerpen doordrukken, ‘desnoods door het Congres te omzeilen’. Dat heeft woordvoerder Jay Carney van het Witte Huis zondag gezegd.

‘Met het Congres als het kan, zonder als het moet’, zei Carney op de zender ABC. Over twee dagen, dinsdagnacht onze tijd, houdt Obama de traditionele State of the Union.

2013 was voor Obama qua wetgeving niet echt om over naar huis te schrijven, met geen legislatieve doorbraken wat betreft de wapenverkoop, hulp aan langdurig werklozen of hervorming van de immigratie.

Obama heeft echter niet het beste jaar uitgekozen voor die ‘actie’: in november moet het hele Huis van Afgevaardigden herkozen worden, ook een derde van de zetels in de Senaat wordt vernieuwd. Dat betekent dat de meeste Congresleden vooral tijd hebben voor electorale actie of (populistische) actie met de verkiezing in het achterhoofd.

Bij de oppositionele Republikeinen wordt de voluntaristische uitspraak van het Witte Huis al geïnterpreteerd als een dreigement. ‘Welkom in de echte wereld’, reageerde senator Rand Paul op CNN. ‘Om wetgeving goedgekeurd te krijgen, is namelijk een consensus nodig.’

Andere mogelijke dwarsligger voor Obama is de publieke opinie. De helft van de Amerikanen is volgens recente opiniepeilingen ontevreden over Obama’s regeerstijl. Eigenlijk valt dat nog mee, want de ‘arbeid’ van het Congres wordt nog veel minder geapprecieerd: 81 procent heeft een negatief oordeel over de voor de helft uit miljonairs bestaande volksvertegenwoordiging. De eerste gekleurde president van de VS hoeft zich echter, in tegenstelling tot zijn Congresleden, geen zorgen over een herverkiezing te maken. De Democraten maken zich op om in 2016 de eerste vrouwelijke president van de VS af te leveren.