Het lange schip met puntige boog waarmee Noach met zijn gezin en tientallen dieren de zondvloed overleefde, was helemaal niet langwerpig. Volgens een 4.000 jaar oude kleitablet uit het oude Mesopotamië blijkt dat de boot rond was. Als de ‘Ark van Noach’ al bestaan heeft, want de vertaler van de tablet is niet meteen overtuigd.

De 4.000 jaar oude kleitablet kwam een paar jaar geleden in handen van Irving Finkel, een expert van het Engelse ‘British Museum’. De lichtbruine steen had de grootte van een mobiele telefoon en was helemaal bedekt met een puntig spijkerschrift, kenmerkend voor het oude Mesopotamië. Finkel ging meteen aan de slag met vertalen en kwam tot de conclusie dat de beschadigde tabletsteen wellicht een van de belangrijkste ontdekkingen ooit zou worden.

Niet langwerpig maar rond

De tablet onthult namelijk opvallende nieuwe details over het verhaal van de ‘Ark van Noach’. Het spijkerschrift vertelt een soortgelijk verhaal, inclusief gedetailleerde instructies voor het bouwen van het vaartuig én de kenmerkende manier waarop de dieren in de boot moeten stappen: twee per twee.

Maar het belangrijkste detail is de vorm van de boot. ‘Het was een enorme verrassing om te ontdekken dat de boot niet langwerpig met puntige boog is, maar wel rond’, vertelt Irving Finkel. ‘Maar op zich is het perfect mogelijk. Coracles (een ronde boot gemaakt van takken en huid, red.) werden in het oude Mesopotamië op grote schaal gebruikt als watertaxi’s. Ze zijn perfect ontworpen om te varen op wild water, zijn licht om te dragen en zinken vrijwel nooit.’

‘Ronde Ark van Noach nabouwen’

Ingenieurs zullen de oude instructies opvolgen en nagaan of het ronde schip daadwerkelijk kan hebben gevaren. Op papier lijken de instructies over het gigantische vaartuig ter grootte van 2/3 van een voetbalveld immers te kloppen, maar Finkel is niet zeker of de boot echt kon drijven. Later dit jaar zal een tv-documentaire verslag uitbrengen over de pogingen van de ingenieurs.

En bewijst de tablet nu dat de Ark van Noach echt bestaan heeft? Ook dat betwijfelt Finkel. ‘Ik denk niet dat dit een bewijs is dat de ark echt bestaan heeft. Ik denk eerder dat er ooit een verwoestende overstroming is geweest, een zondvloed zeg maar, en dat die is opgepikt in verschillende volksverhalen. Ik denk dus niet dat de ark bestaan heeft. Maar wat ik denk maakt eigenlijk niet uit.’