West-Vlaanderen wil storm laten erkennen als natuurramp
Foto: BELGA

Gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen zal het nodige doen zodat de federale regering het stormweer van zaterdagavond kan erkennen als natuurramp. Dat heeft de provinciegouverneur zondagavond zelf bevestigd. Heel wat burgemeesters zijn vragende partij, want in verschillende gemeenten is de schade enorm.

Het stormweer van zaterdagavond heeft heel wat schade veroorzaakt in West-Vlaanderen. Onder meer burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) van Kortrijk heeft aan de gouverneur gevraagd om te onderzoeken of de storm en windhoos kunnen erkend worden als natuurramp.

'Eerst moet de definitieve schade worden begroot', reageert Decaluwé. 'Pas daarna kan ik het dossier overmaken aan de federale regering, die uiteindelijk beslist of er een erkenning komt. Die procedure kan enkele jaren duren'.

In eerste instantie moeten mensen die schade hebben geleden, zich wenden tot hun brandverzekeraar. Als het stormweer wordt erkend als natuurramp, kan ook niet-verzekerde schade worden vergoed. Zelf zat Decaluwé op het moment dat de storm voorbij raasde in het buitenland, maar hij is perfect op de hoogte van de ravage. In heel de provincie hebben de hulpdiensten zaterdagavond zo’n 1.500 noodoproepen geregistreerd.

Ook zondagavond en maandag blijft het uitkijken voor felle rukwinden en zware regenval.