Vlaamse gewestwegen krijgen nog dit jaar LED-verkeerslichten
Foto: ivh

Tegen het einde van het jaar moeten de verkeerslichten op alle 1.080 kruispunten op de Vlaamse gewestwegen uitgerust zijn met LED-technologie. Dat heeft minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) geantwoord op een parlementaire vraag van haar partijgenoot Veli Yüksel. Door de omschakeling van gloeilampen naar LED’s kan de Vlaamse overheid jaarlijks ongeveer 1 miljoen euro besparen op haar energiefactuur.

Volgens Yüksel zullen in 2014 'alle zeilen worden bijgezet om de doelstelling van 100 procent te halen'. Was in januari 2012 nog maar 36 procent van de verkeerslichten op gewestwegen uitgerust met LED-lampen, dan is dat percentage intussen gestegen naar 70 procent.

'Tegen de zomer zullen honderd bijkomende kruispunten van LED-verkeerslichten worden voorzien', zegt Yüksel. 'De meerderheid daarvan, 66 om precies te zijn, ligt in de provincie Antwerpen. Daarnaast worden ook achttien kruispunten in Oost-Vlaanderen, acht in West-Vlaanderen en acht in Limburg aangepakt.'

Enkele kruispunten zullen mogelijk maar volgend jaar LED-verkeerslichten krijgen. 'Wanneer in 2014 of 2015 wegeniswerken of herinrichtingen gepland zijn, dan wordt de beslissing genomen om de werken voor de ombouw tot dan uit te stellen. Dit om nutteloze dubbele kosten te vermijden en verantwoord om te gaan met de toegewezen middelen', aldus nog het CD&V-parlementslid.