Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil na de verkiezingen een federale regering die een liberale sociaal-economische agenda uitvoert. Reynders heeft 'geen exclusieven' wat betreft de partijen die in die regering stappen, maar de N-VA vraagt maar best geen nieuwe staatshervorming als ze mee wil besturen. 'Dat is een breekpunt', zei Reynders zondagmiddag in VTM NIEUWS.

'Ik denk aan een centrumrechtse regering. Maar met wie aan boord, dat zal de keuze van de kiezer zijn, ik heb geen exclusieven', verklaarde de sterke man van de MR in de federale regering.

In het verleden heeft Reynders altijd met de N-VA willen praten, 'maar een nationalistisch programma wordt dat onmogelijk', blikte Reynders vooruit. 'Wij willen meer liberalen aan boord, maar geen nieuwe staatshervorming. We moeten de huidige staatshervorming correct uitvoeren, met een sociaal-economisch programma is er al genoeg werk voor de regering.'

'Liberalen zijn geen nationalisten', maakte Reynders duidelijk. Gevraagd of de N-VA een nieuwe staatshervorming moet afzweren als ze in de regering wil stappen, antwoordde hij: 'Dat is een breekpunt.'

Met een sociaal-economisch programma moet de volgende regering de lasten voor de bedrijven verlagen en de koopkracht van de burgers verhogen, zei Reynders nog. Hij toont zich er voorstander van dat dezelfde partijen die in de federale regering zitten, ook de gewestregeringen zouden vormen.

Vorige week zei MR-voorzitter Charles Michel reeds dat de N-VA geen partners heeft in Franstalig België.

Bekijk het volledige interview: