De video wordt geladen

‘Als we bij de verkiezingen van 25 mei onder de 30 procent zitten, zal de N-VA weer opzij geschoven worden. Daarom moeten we op tram 3 zitten. Zo kunnen de andere partijen ons niet negeren.’ Dat zei N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever zondag in de Zevende Dag op Eén.

Als N-VA 30 procent haalt, dan vindt De Wever dat zijn partij het initiatiefrecht moet krijgen om de Vlaamse regering en de federale regering te vormen.

Welke regeringen er gevormd zullen worden, zal helemaal afhangen van de verkiezingsuitslag, benadrukte hij. (We moeten spelen met de kaarten die op 26 mei op tafel zullen liggen', zei hij. Hoe dan ook blijven voor de N-VA 'het maken van de juiste sociaal-economische keuzes - het liefst zonder de PS' en institutionele hervormingen aan elkaar verbonden.

De Wever liet al verstaan dat hij 'quasi zeker' opkomt op de federale lijst, maar het is nog niet duidelijk of hij de lijst zal duwen of trekken. ‘Deze week maken we alle beslissingen bekend', zei hij. Deze week maakt N-VA ook de congresteksten van zijn partij bekend.

Vorig weekend was MR-voorzitter Charles Michel bijzonder duidelijk: ‘Nationalisme is egoïsme. Ik haat nationalisme’. En over het sociaaleconomische programma van de N-VA zei hij: ‘De N-VA heeft geen partner aan Franstalige kant. Een stem voor de N-VA is een stem voor immobilisme’.

Volgens De Wever proberen andere partijen de Vlaming wijs te maken dat het een slecht idee is om voor de N-VA te stemmen, want de partij zou chaos creëren.

In een interview met Het Belang van Limburg liet MR-vicepremier Didier Reynders dan weer verstaan dat De Wever van hem best premier mag worden. 'Niet ik maar de Vlaamse kiezer beslist of de N-VA al dan niet in de nieuwe federale regering moet zetelen. Die regering mag van mijn part zelfs geleid worden door De Wever.'

Reynders maakte wel één voorbehoud. 'Van een zevende staatshervorming kan geen sprake zijn. Sociaal-economische hervormingen zijn nu de prioriteit.'