Betogers bezetten ministerie van Justitie in Kiev
Foto: EPA

In de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben tientallen manifestanten zondagavond het ministerie van Justitie bezet. Ze werden niet verhinderd door de ordediensten, zo constateerde een journalist van persbureau AFP ter plaatse.

De manifestanten hebben meteen met vuilniscontainers barricades opgezet rond het gebouw. Er sneuvelden verschillende ruiten op benedenverdieping en de manifestanten verwijderden het plakkaat met de naam van het ministerie erop.

Eén hen verklaarde dat bij het gebouw, dat in het centrum van Kiev ligt, slechts drie bewakers stonden, die geen weerstand hebben geboden toen de betogers het gebouw innamen.

De manifestant meldde nog dat het volledige gebouw van vier verdiepingen in handen is van de opposanten. De werknemers mogen er maandag documenten komen ophalen, maar niet in het gebouw blijven om te werken.
 

Eerder dit weekend hadden regeringstegenstanders ook al een congrescentrum in de buurt van het Europaplein stevig in handen gekregen.

Ondertussen heeft de partij van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj gezegd bereid te zijn de omstreden wetgeving over beperkingen op het betogingsrecht aan te passen. Dat was een belangrijke eis van de oppositie rond ex-bokskampioen Vitali Klitsjko.

Zaterdagavond hadden betogers in Kiev een gebouw aangevallen dat bezet werd door leden van de veiligheidstroepen. Ongeveer 2.000 demonstranten verzamelden aan het ‘Oekraïense huis’. Een aantal van hen wist het gebouw binnen te dringen en wierp molotovcocktails.