De brand brak donderdag uit in een houten bejaardenhuis in het dorp L’Isle-Verte in de Canadese provincie Quebec. Veel bewoners van het huis waren boven de 8o en waren slecht ter been, of dement. De oorzaak van de brand is nog niet bevestigd, maar in de media wordt gesuggereerd dat een sigaret de brand zou hebben veroorzaakt. In totaal woonden er 1.500 bejaarden.

‘Ik denk dat we van het ergste moeten uitgaan’, zegt Guy Lapointe van de politie van Quebec. ‘Maar je moet begrijpen dat we het dodental niet kunnen bevestigen tot alle lichamen zijn geborgen.’

De bestrijding van de brand werd bemoeilijkt door extreme vrieskou, met temperaturen van 20 graden onder nul en een gure wind. Zo bevroren brandslangen en moesten de brandweerlieden elkaar in hoog tempo afwisselen om onderkoeling te voorkomen. Daardoor konden de reddingswerkers de lichamen moeilijk bergen.

Het bevroren bluswater veranderde de restanten van het bejaardentehuis in een ijskasteel, met op sommige plaatsen een laag ijs van wel 60 centimeter dik.

Zondag is er een speciale mis voor de slachtoffers gepland.