‘Eerst 300 afnemen en nu 700 euro beloven is compleet ongeloofwaardig’
Foto: BELGA

‘Eerst 300 euro afnemen en nu 700 euro beloven is compleet ongeloofwaardig’, zo reageert Vlaams Volksvertegenwoordiger Dirk Van Mechelen in een persbericht over het voorstel dat CD&V uit de doeken deed op haar nieuwjaarsreceptie. ‘Het staat partijen vrij om beloftes te doen in aanloop naar de verkiezingen, maar dit slaat toch alles.’

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) stelde op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij de krijtlijnen voor van een nieuw sociaal-economisch plan, met onder meer het optrekken van de belastingsvrije som tot het leefloon voor alleenstaanden (van 6.800 tot 9.800 euro), waardoor iedereen elk jaar 700 euro meer zou moeten overhouden.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Dirk Van Mechelen (die in mei verkast naar het federale niveau) verslikte zich bij het horen van het voorstel. ‘Het eerste wat Peeters II deed was de afschaffing van de jobkorting, of tot 300 euro minder netto loon voor elke werkende Vlaming. Veel ongeloofwaardiger dan dit kan het toch niet worden?’, schrijft hij in een persbericht.

‘Het afschaffen van de jobkorting (onder impuls van Open VLD ingevoerd onder de vorige Vlaamse regering, red.) betekende voor een modaal gezin met twee werkende partners op vijf jaar tijd een minder-inkomen van maar liefst 3.000 euro netto’, berekende de voormalig Vlaams begrotingsminister. ‘Nu Peeters horen zeggen dat hij er via een grote lastenverlaging voor zal zorgen dat iedereen 700 euro overhoudt, is daarom compleet ongeloofwaardig.’

Van Mechelen wijst er ook op dat met de afschaffing van de jobkorting Peeters II de fiscale hefbomen van Vlaanderen quasi tot nu heeft herleid. ‘CD&V en N-VA staan altijd het luidste te roepen dat Vlaanderen nood heeft aan extra mogelijkheden om een eigen economisch-fiscaal beleid te kunnen voeren. Het is dan ook de wereld op zijn kop dat beide partijen, met de afschaffing van de jobkorting, de bestaande mogelijkheden op nul heeft gezet’, besluit hij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig