Storm richt vooral ravage aan in West-Vlaanderen
Stormschade in Brakel Foto: edp

Een, korte maar felle storm teisterde zaterdagavond ons land. Het onweer begon rond 19.00 uur ’s avonds in West-Vlaanderen, en trok daarna via Oost-Vlaanderen naar Vlaams-Brabant en Antwerpen. Vooral in West-Vlaanderen werd heel wat schade aangericht.

De Roeselaarse deelgemeenten Rumbeke en Oekene werden getroffen door een windhoos. In Rekkem is een landbouwer zwaargewond geraakt toen een deel van zijn boerderij instortte en in Ruiselede moesten enkele honderden varkens geëvacueerd worden nadat de wind het dak van de stallen had afgerukt.

Tussen 19.00 uur en 20.00 uur werden de bewoners in Rumbeke en Oekene opgeschrikt door hevige donderslagen en felle windstoten. In verschillende wijken zijn heel wat daken van woningen door de wind beschadigd. Ook Ieper bleef niet gespaard. In de Griettenstraat waaide een dak van een woning en omgewaaide bomen versperden op meerdere plaatsen het wegdek.

Dezelfde taferelen in andere gemeenten en steden. In de Meense deelgemeente Rekkem is een boerderij gedeeltelijk ingestort. De landbouwer zat vast onder het puin en kon pas na een uur bevrijd worden. Het slachtoffer werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn echtgenote liep lichte verwondingen op.


In Ruiselede moesten ongeveer 600 varkens geëvacueerd worden nadat de wind het dak van de varkensstallen had gerukt. Tijdens en ook na de storm was het op heel wat wegen gevaarlijk rijden door omgewaaide bomen, weggewaaide dakpannen of andere losgerukte projectielen. De storm veroorzaakte ook hinder op de E17 in Waregem.

 

In Koksijde sloeg de bliksem in op een schuur waar op dat moment een muziekgroep aan het repeteren was. Door de felle windstoten sneuvelden enkele ramen. Een tiental aanwezigen liep snijwonden op door rondvliegende glasscherven.