Impasse drijft Syrische delegaties weer naar aparte kamers
Hadi Al-Bahri (in het midden) in Genève, en de rest van de Syrische oppositie. Foto: AFP
De Syrische delegaties in Zwitsterland voeren weer in aparte kamers overleg met Syrië-gezant van de VN en de Arabische Liga, Lakhdar Brahimi. Dat meldt een bron bij het overleg.

Zaterdag ontmoetten de delegaties elkaar voor de eerste keer rechtstreeks, hoewel de partijen niet echt met elkaar hebben gepraat. Enkel speciaal VN-gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi kwam aan het woord. Er werd toen naar verluidt gepraat over Homs en eventuele hulpkonvooien voor die stad. 

Brahimi had het over ‘een goede start, alhoewel er geen concreet resultaat werd geboekt'. 'We hebben gepraat over humanitaire zaken en de situatie in Homs', aldus Brahimi zaterdag nog. 'We hopen dat er uiteindelijk hulpkonvooien in de stad zullen toegelaten worden met voedsel en medicatie.' 

Zondag moest het overleg hervat worden. Er werd echter beslist om in aparte kamers verder te praten met tussenpersonen, nadat de afvaardiging van Damascus en die van de oppositie het niet eens was geraakt over de kwesties van wederzijdse vrijlating van gevangenen en het toelaten van humanitaire help aan belegerde steden. Damascus wou eerst laatstgenoemde kwestie aanpakken vooraleer over gevangenenruil te praten, de oppositie wou de andere volgorde.

Later op de dag kwam wel het bericht dat er alsnog een eerste succes geboekt zou zijn: regering en rebellen zijn het eens geworden over het beschermen van de burgers in de door het regeringsleger belegerde stad Homs, die in handen is van rebellen. Vrouwen en kinderen mogen 'met onmiddellijke ingang' het oude stadsdeel verlaten, meldde Brahimi op een persconferentie.