Bloedige 'verjaardag’ Tahrir-revolutie: 49 doden
Het Tahrirplein loopt opnieuw vol Foto: REUTERS

Het is bijzonder woelig in Egypte. Zaterdag was het precies drie jaar geleden dat in het land massale protesten uitbraken tegen oud-president Moebarak. Minstens 49 mensen zijn in de voorbije 24 uur omgekomen bij confrontaties tijdens betogingen, deelt het ministerie van Volksgezondheid zondag mee.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde op zijn beurt dat 1.079 mensen werden opgepakt in de marge van de optochten. Sinds het leger zeven maanden geleden de macht greep en de islamistische president Mohammed Morsi afzette, worden betogingen van de oppositie in Egypte met geweld in de kiem gesmoord.

In Caïro en sommige andere steden gingen aanhangers van het huidige regime onder leiding van het leger en islamistische tegenstanders met elkaar in de clinch. De confrontaties vonden plaats naar aanleiding van de derde verjaardag van de 'revolutie' in Egypte die de opstand tegen dictator Hosni Moebarak aanduidt. Intussen heeft in Egypte het leger opnieuw de macht naar zich toegetrokken.

Ondertussen riep Al-Qaeda leider Ayman al-Zawahiri de Egyptische moslimgemeenschap op om geen christenen te viseren en zo 'het Westen geen excuus te geven om tussenbeide te komen in Egypte zoals eerder is gebeurd'.

Aanslagen opgeëist

De dodelijke aanslagen van vrijdag zijn intussen opgeëist door de extremistische beweging ‘Ansar Bayt al-Maqdis’, een aan Al-Qaeda gelieerde groepering die voorlopig vooral op het rusteloze Sinaï-schiereiland actief was. Bij de reeks van vier aanslagen kwamen zes mensen om het leven.

Zaterdagochtend was er opnieuw een explosie in de Egyptische hoofdstad. Vlakbij de politieschool in het oosten van Caïro ontplofte volgens persbureau AP een bom, maar die maakte geen slachtoffers.

‘Ansar Bayt al-Maqdis’ zette afgelopen nacht een verklaring op twee militante websites waar eerder aanslagen door Al-Qaeda of verwante groepen zijn opgeëist. De groep zegt nog meer aanslagen in Egypte te gaan zullen plegen.

‘We zeggen ons land dat deze aanslagen nog maar de eerste druppels regen waren, dus wacht maar op wat er nog komt. Wij vragen onze mensen, de Egyptenaren, weg te blijven bij kantoren van politie en veiligheidsdiensten zodat we kunnen vermijden dat we medemoslims pijn doen’, klonk het.