Karzai weigert akkoord ‘onder druk’ met VS
Hamid Karzai op de persconferentie. Foto: REUTERS

De Afghaanse president Hamid Karzai weigert ‘onder druk’ het bilateraal veiligheidsakkoord (BSA) met de Verenigde Staten te tekenen. Op een persconferentie zaterdag in Kaboel herhaalde hij zijn verzoek tot Amerikaanse ‘garanties’ over het opstarten van een vredesproces met het Taliban-verzet.

Aan het opstellen van het BSA is al maanden gezwoegd door beide landen. Het akkoord moet de modaliteiten stipuleren van een verlengd verblijf van buitenlandse (Amerikaanse) militairen op Afghaans grondgebied vanaf 2015, wanneer de Navo-missie in Afghanistan Isaf is afgelopen.

Eind december verraste Karzai zijn Amerikaanse militaire en financiële broodheren door aan te kondigen dat hij het BSA niet voor de presidentsverkiezingen van 5 april zal tekenen. Aan die stembusgang mag Karzai zelf niet meer als kandidaat deelnemen. Washington wil het akkoord zo snel mogelijk in kannen en kruiken, om voldoende tijd te hebben om het verlengd verblijf van een militair contingent voor te bereiden. De knuppel waarmee gezwaaid wordt, is een totale militaire terugtrekking uit Afghanistan - wat zo goed als garant staat voor een hernieuwde tTliban-theocratie aan de Hindoekoesj.

Voorwaarden

Karzai houdt evenwel vol dat aan het goedkeuren van het BSA Afghaanse voorwaarden verbonden blijven, waaronder het opstarten van een ‘vredesproces met de Taliban’. ‘Wij willen dat de VS en hun bondgenoten op eerlijke wijze dit proces steunen, maar tot dusver hebben we daar nog niets van gemerkt’, luidde het. ‘Wij willen dat de Amerikanen blijven, maar als ze willen vertrekken, dan doen ze dat maar.’

In het BSA verzekert Washington Kaboel van militaire (lucht-)steun na het vertrek van de 58.000 Navo-soldaten eind 2014. In ruil kunnen voor een periode van (minstens) twee jaar 10.000 VS-soldaten in Afghanistan gelegerd blijven. De militaire bezetting van Afghanistan is al aan haar veertiende jaar toe.

Ter herinnering: aan de militaire VS-aanwezigheid in Irak kwam een einde nadat Bagdad had geweigerd eenzelfde soort bilateraal akkoord (een Status of Forces Agreement, dat VS-soldaten vrijstelt van rechtsvervolging in het bezette land) te tekenen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig