Nieuw superfood teff zegen voor glutenvrij diëten
Teff in bloemvorm Foto: ss
Zijn we nog maar vlot aan het experimenteren geslaan met quinoa, staat er alweer een nieuw gewas te wachten om de keuken van gezondheidsfreaks en foodies te veroveren: het Ethiopische teff ofwel het kleinste graan ter wereld.

Hoe kunnen we geen fan zijn van zogenaamd supervoedsel dat niet alleen goed is voor onze binnenkant, maar ook voor onze buitenkant? In tijden waarin gluten massaal van het menu worden geschrapt, is elk gezond alternatief uit de graanfamilie des te meer welkom.

De jongste toevoeging is teff, een uitzonderlijk voedzaam gewas uit Ethiopië dat sinds 2001 ook in Nederland wordt verbouwd. Onze buren en de VS exporteren teff vandaag de dag vooral als bloem, maar importeurs hopen daar binnenkort verandering in te kunnen brengen. Ze zijn er namelijk van overtuigd dat de rest van de wereld al snel zal ontdekken dat het graan zelf interessanter is om mee te koken dan de bloem.

Teff is niet alleen vrij van gluten, maar bevat ook veel meer langzaam verteerbare, complexe koolhydraten dan andere granen, waardoor het je langer een vol gevoel bezorgt. Het graan vormt ook een uitstekende bron van eiwitten, vezels, calcium, fosfor en ijzer.

2013 was het jaar van quinoa (afkomstig uit de Andes), maar de Britse krant The Guardian voorspelt dit jaar veel concurrentie voor het gewas uit Ethiopische hoek dat ook wel eens het kleinste graan ter wereld wordt genoemd: ongeveer 150 korrels teff evenaren de grootte van één korrel tarwe.

Goed voor de Ethopische economie

Als de trendwatchers gelijk krijgen en we massaal met teff gaan experimenteren in de keuken, dan is dat goed nieuws voor Ethiopië meent The Guardian. Het arme Afrikaanse land zou zijn inkomsten via export namelijk flink kunnen zien stijgen, naar analogie met de Braziliaanse staat Pará.

Er wordt wel eens gezegd dat het succes van de acaibes, een ander ‘superfood’, voor een transformatie heeft gezorgd van de economie van de regio. De populariteit van de bes zou namelijk duizenden jobs hebben gecreëerd.