Ministerraad geeft Apple lik op stuk
Foto: EPA

Fabrikanten van smartphones mogen 4G niet blokkeren voor sommige providers. Dat meldt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) op zijn website. Vooral Apple wordt hiermee op de korrel genomen.

De federale ministerraad heeft vrijdag een voorstel van minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) goedgekeurd waardoor het voor elektronicafabrikanten verboden wordt om 4G te blokkeren. Zo stelt Apple dat netwerk voor snel mobiel internet enkel open voor iPhone 5-gebruikers die aangesloten zijn bij Mobistar.

Mensen die een iPhone 5 bezitten maar klant zijn van een andere provider, kunnen dit snellere 4G-netwerk momenteel dus niet gebruiken, licht De Croo toe. Door de beslissing van vrijdag, die nog groen licht in het parlement moet krijgen, zal iedereen met een smartphone waarop het technisch mogelijk is, gebruik kunnen maken van 4G-diensten.

Apple zal nu dus door de knieën moeten gaan, zoniet volgen er boetes. Base en Proximus zien hiermee een einde aan hun benadeling. ‘Ze lappen het principe van vrij en open mobiele internettoegang aan hun laars’, klonk het vorig jaar nog scherp in een blogpost van Base.