Di Rupo zet met kleine steekjes Peeters in de schaduw

Een haar in de ontbijtboter

Op het Belgian Power Breakfast zetten Elio Di Rupo en Kris Peeters schijnbaar eensgezind België in het zonnetje. Maar de premier liet ook niet na wat steekjes uit te delen naar de minister-president, die not amused was. ‘Ik heb geen zin in een rondje Peeters versus Di Rupo.’

Premier Di Rupo praat met oning Filip, minister-president Kris Peeters kijkt lachend toe. blg

Op de twee voorgaande edities van het World Economic Forum sloeg premier Elio Di Rupo een mal figuur, en hij was niet van plan om dat dit jaar opnieuw te laten gebeuren. Op de editie van 2012 blonk hij uit door afwezigheid. Vorig jaar werd hij lelijk te kijk gezet door staalmagnaat Lakshmi Mittal. Net op de dag dat de premier triomfantelijk verklaarde dat ‘België er opnieuw stond’, kondigde Mittal aan 1.300 mensen op straat te zetten in Luik.

En dus pakte Di Rupo het afgelopen week anders aan. Op dinsdag lanceerde hij zijn boodschap al in zes kranten: ‘België heeft zijn zelfvertrouwen herwonnen. We hebben onze geloofwaardigheid hersteld’ luidde het onder meer in De Tijd en de Wall Street Journal. De premier herhaalde de boodschap graag op twee persbriefings in Davos.

Zo speelde Di Rupo – gewild of ongewild – minister-president Kris Peeters naar de achtergrond, die nochtans kan teren op zeven Davos-ervaringen en een gevulder programma af te werken heeft. Maar Peeters wilde niet afzien van zijn verplichtingen in het Vlaams Parlement en kon dus pas gisterenochtend aan zijn gesprekken beginnen.

Goed nieuws

Di Rupo had er geen moeite mee om die achterstand met enkele steekjes onder water nog wat te vergroten. Woensdag kondigde hij zichtbaar geamuseerd een ‘bonne nouvelle’ aan. Novartis zou ‘tientallen miljoenen’ in zijn Belgische vestiging investeren, maar ‘meer mocht hij daar niet over vertellen’. Sneu voor Peeters, die ook een onderhoud met Novartis-topman Felix Ehrat gepland had, en het nieuws liever zelf aangekondigd had. Novartis is immers in Puurs gevestigd, de thuisstad van Peeters.

‘Iedereen doet wat hij moet doen’, zucht Peeters. ‘Voor de rest: no comment.’ De minister-president verduidelijkte wel dat het in eerste instantie niet om ‘tientallen miljoenen’ gaat, maar om 8 miljoen euro.

Di Rupo had op woensdag nog meer goed nieuws: de topman van Volvo Trucks heeft geen problemen met de Belgische loonkosten. ‘Ik heb het hem twee keer gevraagd’, stelde Di Rupo. ‘Maar er kwam geen reactie. Ik heb hier twee getuigen.’ Zijn kabinetsmedewerkers laten instemmende geluiden horen. Maar bij Olof Persson, ceo van Volvo Trucks, vielen de uitlatingen niet in goede aarde. En dus gaf hij in een gesprek met Peeters tegengas. ‘Hij noemde de concurrentiepositie een probleem, en de loonkosten maken daar net als energiekosten en flexibiliteit deel van uit. Maar ik heb geen zin in een rondje Peeters versus Di Rupo.’

Eerder op de dag verklaarde Peeters nog schamper: ‘Als loonkosten geen probleem meer vormen, dan zijn ook mijn problemen opgelost.’

Krachtontbijt

Op het belangrijkste Belgische event, het Belgian Power Breakfast, lieten de premier en de minister-president geen tweedracht blijken. Voor een publiek van bedrijfsleiders, journalisten en wetenschappers zetten ze beiden de klassieke troeven van ons land in de verf: een centrale locatie, goed onderwijs en een hoge productiviteit.

En Di Rupo kreeg ook de lachers op zijn hand met zijn insidertip voor het WK voetbal in Brazilië. ‘Zet je geld in op ons nationale team, de Rode Duivels. Je zal je het niet beklagen.’ Voor het gros van de aanwezige bedrijfsleiders was die tip overbodig: het waren voornamelijk Belgen of ze werkten voor een Belgisch bedrijf.

Na het krachtontbijt keerde de premier samen met koning Filip en koningin Mathilde terug naar België. Het koninklijke paar werkte de voorbije dagen elk een eigen programma af. Filip had onder meer een onderhoud met de topman van Audi en met AB InBev-baas Carlos Brito.

Peeters blijft nog tot vanavond in Davos. Hij heeft onder meer een ontmoeting met Mike Fries, de ceo van Telenet-moeder Liberty Global. ‘Die ontmoeting is belangrijk,’ stelt Peeters, ‘gezien de plannen van Telenet om aandeelhouder te worden in Vier en Vijf’.

Aangeboden door onze partners

Elio di Rupo: ‘Ik heb Olof Persson van Volvo Trucks tweemaal naar de Belgische loonkosten gevraagd. Er kwam geen reactie’ Kris Peeters: ‘Als loonkosten geen probleem meer vormen, dan zijn ook mijn problemen opgelost’

Binnenland
 1. Video Zes woningen en meerdere auto’s beschadigd na aanslag bij veroordeelde crimineel in Borgerhout
 2. Veel vis gevangen (maar daarom wordt hij nog niet goedkoper’
 3. Crematie populairder dan ooit, maar klimaatvriendelijker alternatief komt dichtbij
 4. Kunnen we weldra zwemmen waar we willen?
 5. Amal Clooney is meer dan 'de vrouw van': ‘Ze durft haar nek uit te steken’
 6. Dubbel zoveel meldingen van grensoverschrijdend gedrag in amateurvoetbal
 7. Hasseltse cipiers tot vrijdagavond in staking
 8. Ouders zien meer emotionele problemen bij hun kinderen
 9. Celstraf van 26 jaar, maar Antwerpse drugscrimineel ‘Flash’ blijft zaken runnen vanuit gevangenis
 10. Winkels in Brusselse Dansaertstraat mikpunt van vandalen
 11. Antwerpen opnieuw cokehoofdstad van Europa
 12. Organisatoren afgelaste ‘Queer Iftar’: ‘Wij vragen niet eens respect, gewoon het recht om te mogen bestaan’
 13. Dassen en treinsporen gaan niet goed samen
 14. Een kilo varkensgehakt: 8 euro, een kilo veggiegehakt: tot 24 euro. Waarom zijn vleesvervangers zo duur?
 15. Jongeren in jeugdhulp: 'Vijf dagen op uw kamer zitten stinken, waarvoor is dat nodig?’
 16. KMI voorspelt nu ook uw risico op hooikoorts
 17. Vlaamse jongeren roken minder cannabis, nemen meer slaap- en kalmeermiddelen

Niet te missen