Op de twee voorgaande edities van het World Economic Forum sloeg premier Elio Di Rupo een mal figuur, en hij was niet van plan om dat dit jaar opnieuw te laten gebeuren. Op de editie van 2012 blonk hij uit door afwezigheid. Vorig jaar werd hij lelijk te kijk gezet door staalmagnaat Lakshmi Mittal. Net op de dag dat de premier triomfantelijk verklaarde dat ‘België er opnieuw stond’, kondigde Mittal aan 1.300 mensen op straat te zetten in Luik.
En dus pakte Di Rupo het afgelopen week anders aan. Op dinsdag lanceerde hij zijn boodschap al in zes kranten: ‘België heeft zijn zelfvertrouwen herwonnen. We hebben onze geloofwaardigheid hersteld’ luidde het onder meer in De Tijd en de Wall Street Journal. De premier herhaalde de boodschap graag op twee persbriefings in Davos.
Zo speelde Di Rupo – gewild of ongewild – minister-president Kris Peeters naar de achtergrond, die nochtans kan teren op zeven Davos-ervaringen en een gevulder programma af te werken heeft. Maar Peeters wilde niet afzien van zijn verplichtingen in het Vlaams Parlement en kon dus pas gisterenochtend aan zijn gesprekken beginnen.
Goed nieuws
Di Rupo had er geen moeite mee om die achterstand met enkele steekjes onder water nog wat te vergroten. Woensdag kondigde hij zichtbaar geamuseerd een ‘bonne nouvelle’ aan. Novartis zou ‘tientallen miljoenen’ in zijn Belgische vestiging investeren, maar ‘meer mocht hij daar niet over vertellen’. Sneu voor Peeters, die ook een onderhoud met Novartis-topman Felix Ehrat gepland had, en het nieuws liever zelf aangekondigd had. Novartis is immers in Puurs gevestigd, de thuisstad van Peeters.
‘Iedereen doet wat hij moet doen’, zucht Peeters. ‘Voor de rest: no comment.’ De minister-president verduidelijkte wel dat het in eerste instantie niet om ‘tientallen miljoenen’ gaat, maar om 8 miljoen euro.
Di Rupo had op woensdag nog meer goed nieuws: de topman van Volvo Trucks heeft geen problemen met de Belgische loonkosten. ‘Ik heb het hem twee keer gevraagd’, stelde Di Rupo. ‘Maar er kwam geen reactie. Ik heb hier twee getuigen.’ Zijn kabinetsmedewerkers laten instemmende geluiden horen. Maar bij Olof Persson, ceo van Volvo Trucks, vielen de uitlatingen niet in goede aarde. En dus gaf hij in een gesprek met Peeters tegengas. ‘Hij noemde de concurrentiepositie een probleem, en de loonkosten maken daar net als energiekosten en flexibiliteit deel van uit. Maar ik heb geen zin in een rondje Peeters versus Di Rupo.’
Eerder op de dag verklaarde Peeters nog schamper: ‘Als loonkosten geen probleem meer vormen, dan zijn ook mijn problemen opgelost.’
Krachtontbijt
Op het belangrijkste Belgische event, het Belgian Power Breakfast, lieten de premier en de minister-president geen tweedracht blijken. Voor een publiek van bedrijfsleiders, journalisten en wetenschappers zetten ze beiden de klassieke troeven van ons land in de verf: een centrale locatie, goed onderwijs en een hoge productiviteit.
En Di Rupo kreeg ook de lachers op zijn hand met zijn insidertip voor het WK voetbal in Brazilië. ‘Zet je geld in op ons nationale team, de Rode Duivels. Je zal je het niet beklagen.’ Voor het gros van de aanwezige bedrijfsleiders was die tip overbodig: het waren voornamelijk Belgen of ze werkten voor een Belgisch bedrijf.
Na het krachtontbijt keerde de premier samen met koning Filip en koningin Mathilde terug naar België. Het koninklijke paar werkte de voorbije dagen elk een eigen programma af. Filip had onder meer een onderhoud met de topman van Audi en met AB InBev-baas Carlos Brito.
Peeters blijft nog tot vanavond in Davos. Hij heeft onder meer een ontmoeting met Mike Fries, de ceo van Telenet-moeder Liberty Global. ‘Die ontmoeting is belangrijk,’ stelt Peeters, ‘gezien de plannen van Telenet om aandeelhouder te worden in Vier en Vijf’.