De raad van bestuur van Dexia keurde al op 13 december het loonpakket voor de nieuwe directieleden goed, maar pas afgelopen weekend leidde dit tot een rel. Directe aanleiding was een seminarie in een chic kasteel voor 70 kaderleden van Dexia.
In een communique van gisteren sloot Geens een loonsverhoging echter niet expliciet uit. In een verduidelijking gaf hij wel aan dat hij de Kamer 'transparant' op de hoogte zou brengen van het lonenbeleid.
'Doen wat regering vraagt'
Karel De Boeck, de ceo van Dexia, zei woensdagavond nog aan De Standaard dat hij begrip heeft voor de politieke vraag, maar dat Dexia wel degelijk van plan is een loonsverhoging aan de betrokken directeurs te geven. ‘We gaan iets doen voor hen.’
Hoeveel wilde De Boeck nog niet kwijt, maar volgens hem kan dit door een aantal parameters anders te moduleren. Dat kan betekenen dat er wat aan het statuut of de verhouding vast/variabel loon verandert. Daardoor kan het nettoloon stijgen zonder dat er veel impact is op het brutoloon, de werkelijke kost voor Dexia.
Donderdagmorgen verduidelijkte hij op Radio 1 dat wat Dexia zal doen in lijn is met de eisen van de Belgische en Franse regering. 'Er is geen twijfel over. We gaan doen wat de regeringen vragen'. Het aanpassen van de statuten waardoor de nettolonen verhogen met geen of een beperkte stijging van het brutoloon lijkt op het eerste gezicht in overeenstemming met de afspraken, waardoor niemand gezichtsverlies hoeft te lijden.
'Terug in oude doen'
Staatssecretaris John Crombez reageert in De Ochtend op Radio 1 alvast afwijzend op de door De Boeck voorgestelde oplossing. Dergerlijk gerommel in de marge ziet hij 'liever niet'. De SP.A'er ziet in de hele saga een nieuwe aanwijzing dat banken ‘eigenlijk stilletjes terug in hun oude doen geraken’.
'Team houden'
Geens zei gisteren dat hij geen bocht neemt, maar alleen voldoende tijd heeft genomen om met Karel De Boeck, wiens beslissing ongedaan wordt gemaakt, te overleggen. ‘De Boeck wil zijn team houden en ik wil hem houden. Vrijdag zien we elkaar weer. Iedereen is vervangbaar, maar ik kan hem niet missen.’ De ontmoeting is donderdagmorgen bevestigd door Dexia, dat stelt 'in te gaan op het verzoek van de regering om de salarisbeslissing te evalueren'.
Gevoelig
De kwestie van een loonsverhoging voor de Dexia-top ligt uiterst gevoelig. De bank kon de voorbije jaren alleen overleven door uitgebreide staatssteun van de Belgische en Franse regering.