Eerste lijsttrekkers van N-VA bekendgemaakt
Foto: Jimmy Kets

N-VA-ondervoorzitter en kamerlid Ben Weyts trekt bij de komende verkiezingen zoals verwacht de Vlaams-Brabantse lijst voor het Vlaamse parlement. Het lijsttrekkerschap op de federale lijst is voor collega-kamerlid Theo Francken. Dat bevestigde Weyts woensdag.

Tussen 2004 en 2008 werkte Ben Weyts op het kabinet van minister Geert Bourgeois, sinds 2005 als kabinetschef, hij heeft dus al wat ervaring op het Vlaamse niveau. Dat Francken op federaal niveau blijft, ligt dan weer in lijn met diens activiteiten op vlak van migratie, defensie en het koningshuis. Over de N-VA-lijsten is er verder nog niets officieel gemeld.

Vorige week zei De Wever in Terzake wel al dat er nog mensen op komst waren naar N-VA. 'Dat steek ik niet onder stoelen of banken', zei hij toen. In de aanloop naar de verkiezingen hebben Annick De Ridder en Lorin Parys hun partijkaart van Open VLD geruild voor eentje van N-VA. Maar De Wever zei in diezelfde reportage ook dat hij niet op zoek is naar nog meer politici van andere partijen die al een mandaat hebben. 

De Wever wil in de dagen voor het congres - in het weekend van 1 en 2 februari - alle ‘beschermde plaatsen' invullen en bekendmaken. Het gaat om de plaatsen die met de uitslag van 2010 een zetel zouden opleveren. Die puzzel zal de burgemeester van Antwerpen nog voor het congres voorleggen aan het nationale kiescollege, al is de kans op wijzigingen op dat moment al klein.

De rest van de lijsten wordt begin februari ingevuld door de provinciale kiescolleges, terwijl de uiteindelijke goedkeuring gebeurt door het partijbestuur en de partijraad.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig