‘Einde van Facebook is in zicht’
Foto: AFP

Vergeet Facebook: de dagen van de sociaalnetwerksite zijn geteld.Volgens onderzoekers van de Amerikaanse Princeton University zal 80% van de gebruikers het sociale medium tegen 2017 de rug hebben toegekeerd.

Facebook bestaat sinds 2004 en werd aanvankelijk enkel voor Harvardstudenten beschikbaar gemaakt. Maar het sociale medium was dermate populair dat het werd opengesteld naar iedereen. Na 2009 kende de sociaalnetwerksite plots een explosieve groei, met maar liefst 1.2 miljard gebruikers op dit moment.

Maar die gebruikers dreigen Facebook massaal de rug toe te keren. Twee onderzoekers van de Princeton University vergeleken de levenscyclus met een model voor ... het verloop van besmettelijke ziektes. De epidemiologische modellen werden eerder al gebruikt om te onderzoeken hoe ideeën zich verspreiden. Kort gezegd: ideeën en ziektes verspreiden snel, maar sterven uiteindelijk wel uit.

Bij sociale media komt het erop neer dat als gebruikers merken dat anderen niet meer enthousiast zijn, het snel bergaf gaat met de populariteit. De onderzoekers verwachten zelfs dat Facebook tussen 2015 en 2017 80% van zijn gebruikers zal verliezen.