Geens wil dat Dexia loonsverhoging directie herbekijkt
Foto: Belga
Minister van Financiën Koen Geens vraagt nu toch dat Dexia het beloningsbeleid van zijn directiecomité herbekijkt. 'We hopen dat er wat van af kan', zegt Geens aan VRT-radio. Vanmorgen riep zijn Franse collega Pierre Moscovici op tot verzet tegen de geplande salarisverhoging met dertig procent.

Gisteren verdedigde Koen Geens in de Kamer de loonsverhoging van de drie directieleden bij restbank Dexia. Volgens Geens was de loonsverhoging nodig om capabele mensen aan boord te kunnen houden in een restbank met een afwikkelingsscenario.

Herbekijken

Intussen vraagt Geens aan Dexia om het beloningsbeleid toch te herbekijken. 'Na overleg met de ceo van Dexia, Karel De Boeck en in samenspraak met de Franse minister van Financiën, Pierre Moscovici, zal minister Geens het remuneratiecomité en de raad van bestuur van Dexia vragen om het beloningsbeleid van de leden van het directiecomité te herbekijken', klinkt het in een korte mededeling.

Geens wijst op de 'terechte ethische gevoeligheid in de samenleving' over de loonsverhoging en haalt er ook de 'strengere regels in de nieuwe bankenwet inzake beloningsbeleid bij banken die uitzonderlijke overheidssteun hebben genoten' bij. Tegelijk haalt hij ook de nood aan 'moedig talent' aan 'om de verliezen voor de gemeenschap in de restbank maximaal te beperken'.

Eerder op de dag had de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici op de Franse radio laten verstaan dat de Belgische en Franse regering zich via hun vertegenwoordigers in de raad van bestuur zouden moeten verzetten tegen de bewuste salarisverhoging voor financieel directeur Pierre Vergnes, de verantwoordelijke voor het risicobeheer Marc Brugière en secretaris-generaal Johan Bohets. Voor Moscovici is de salarisverhoging 'niet logisch'.

Vast loon van 450.000 euro

Zondag ontstond commotie over het loon van enkele nieuwe leden van het directiecomité (DS 20 januari). Tot oktober 2012 bestonden de directiecomités van Dexia nv en Dexia Crédit Local nog uit twintig leden. Die twee werden samengevoegd tot één bedrijf met één gezamenlijk directiecomité. Dat bestond in een overgangsfase even uit drie mensen en wordt nu uitgebreid naar een definitief directiecomité met zes mensen.

De nieuwe directieleden kunnen rekenen op een vast loon van 450.000 euro. Dat zou volgens de krant Journal du Dimanche bijna een derde hoger liggen dan het vaste loon dat ze nu hebben.

Maar sinds dit jaar mogen bankiers van een bank die steun geniet van de overheid geen bonus meer krijgen. Drie van de vier nieuwe directieleden zouden daardoor in totaal niet meer verdienen dan vandaag.

Woede

De beslissing tot loonsverhoging kon rekenen op grote woede van de vakbonden, want Dexia blijft de verliezen opstapelen en het personeel staat een nieuwe ontslagronde te wachten. 'Dit is nog maar eens een illustratie van het poenpakken aan de top van Dexia', klonk het bij BBTK

Ook politiek liepen de gemoederen hoog op. De bank kon in de periode 2007-2008 enkel gered worden met overheidssteun, wat resulteerde in de afsplitsing van consumentenbank Belfius. Zowel Groen als de SP.A riepen schande over de loonsverhoging.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig