Studie wijst omzetting van cheques in loon af
Foto: Geertje De Waegeneer
Maaltijdcheques vervangen door cash loon, zoals steeds meer wordt geopperd, lijkt geen goed idee. Dat blijkt uit een studie van Joep Konings, professor economie aan de KU Leuven.

Professor Konings zegt het debat over de vervanging van maaltijdcheques door cash loon te willen stofferen, op basis van de bedrijfsgegevens van 10.000 handelszaken. Zo’n ingreep werd vorig najaar door minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) op de politieke agenda gezet.

Konings verwerpt de stelling dat er niets zal veranderen wanneer werknemers hun maaltijdcheques voortaan in cash uitbetaald krijgen. ‘Wie meer cash in handen heeft, krijgt – zeker in crisistijden – de neiging om extra te sparen en niet alle beschikbare geld meteen uit te geven. En al zeker niet allemaal aan voeding. Maaltijdcheques kan je niet opsparen, die moet je uitgeven.’

Winkeliers en horecazaken die maaltijdcheques als betaalmiddel aanvaarden, hebben hun jaaromzet met een procent zien stijgen, ondanks de crisis. Andere handelaars zagen hun omzet met vijf procent dalen.

Ook de kritiek dat veel consumenten cheques verliezen, klopt niet. De uitgevers – zoals marktleiders Edenred en Sodexo – hebben op vraag van de overheidsdienst Economie aangetoond dat er slechts 0,35 procent van alle cheques verloren gaat of niet tijdig gebruikt wordt (vooraleer de geldigheidsduur is verlopen). Dat is omgerekend 1 cheque per werknemer per 15 maanden.

Volgens Konings zal het omzetverlies bij een afschaffing van de maaltijdcheques ook tot jobverlies leiden.