Kalk versus bier in Rochefort: meer dan 460 banen op de tocht
Foto: Herman Ricour

Indien er geen uitdieping komt van de kalkgroeve la Boverie, uitgebaat door de groep Lhoist, zijn er 468 jobs bedreigd. Dat zeggen de vakbonden. De paters van de abdij van Saint-Rémy, de brouwers van het trappistenbier Rochefort, willen die uitdieping niet omdat die de Tridaine-bron zou bedreigen die het water voor het bier levert.

Lhoist wil de groeve uitdiepen om de reserves aan kalksteen onder het huidige niveau te kunnen exploiteren en daardoor tot 2045 te kunnen voortwerken.

Maar enkele meters onder het huidige niveau bevindt zich de Tridaine-bron die de stad Rochefort én de abdij van Saint-Rémy van zuiver water voorziet. Lhoist wil wel meerdere waterputten boren, maar de paters blijven vrezen voor de gevolgen voor hun bier en de toekomst van de trappistenbrouwerij.

Volgens de vakbonden van Lhoist ‘staat de toekomst van de brouwerij en de daarmee verbonden werkgelegenheid niet op het spel’. Maar als de groep de groeve niet mag verdiepen, zal hij ‘binnen tien jaar zijn activiteiten moeten staken’. Op termijn staan dan bijna 468 jobs (rechtstreeks of onrechtstreeks) op de helling.

Woensdag praten de bonden met Waals minister van Milieu en Ruimtelijke Ordening Philippe Henry.