Nachtshifts kunnen uw gezondheid ernstig schaden
Foto: shutterstock

Wetenschappers van het Sleep Research Centre in het Britse Surrey waarschuwen dat nachtwerk ernstige schade kan veroorzaken. Zo worden bijvoorbeeld diabetes type 2, hartaanvallen en kanker gelinkt aan werktijden na zonsondergang.

’s Nachts wakker blijven kan het lichaam schade berokkenen. Het natuurlijke ritme van het menselijke lichaam is er namelijk op afgesteld om na zonsondergang te slapen en overdag actief te zijn. De studie, die werd gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, toont aan dat nachtwerk niet alleen onze hormonen en onze lichaamstemperatuur beïnvloedt, maar dat ook onze sportieve prestaties, ons humeur en onze hersenfuctie er onder lijden.

Wie in shifts werkt en te weinig slaapt op het verkeerde moment van de dag loopt een hoger risico op diabetes type 2 en overgewicht. Andere analyses tonen aan dat ook hartaanvallen vaker voorkomen bij werknemers die ’s nachts actief zijn. Het gaat om een studie op korte termijn, maar deze resultaten kunnen volgens wetenschappers een belangrijke aanwijzing zijn voor de gevolgen op langere termijn.