Vakbonden niet te vinden voor plannen Turtelboom
Foto: BELGA

'We hebben onvoldoende personeel en middelen om de gevangenen met een enkelband te controleren'. Dat zegt Gino Hoppe van de socialistische vakbond dinsdag. De vakbondsman reageert daarmee op het bericht dat minister van Justitie Turtelboom (Open VLD) vanaf 1 februari alle straffen vanaf 4 maanden laat uitvoeren.

'De minister voert blijkbaar al druk campagne met het oog op de verkiezingen van mei', zegt Gino Hoppe. 'Wij stappen daar als vakbond niet in mee.'

De socialistische vakbond vindt net als de minister dat wie gestraft wordt, zijn straf ook moet uitzitten. 'Maar dan moeten we wel het personeel en de middelen krijgen om die stafuitvoering correct te laten verlopen', zegt Hoppe.

Dat de overbevolking van de Belgische gevangenissen voorbij zou zijn, noemt hij 'een fabeltje'. 'De cijfers kunnen toch niet op enkele dagen tijd zo miraculeus gewijzigd zijn? '.

'Bovendien verwijst de minister van Justitie naar nieuwe gevangenissen, maar die zijn nog lang niet in gebruik', vervolgt Hoppe. Hij wijst er ook op dat België 50 miljoen euro aan de Nederlanders betaalt om Belgische gedetineerden op te vangen. 'Ik vind dat niet kunnen', zegt Hoppe. 'En wat als Tilburg dicht gaat? Waar moeten die gedetineerden dan naartoe?'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in