‘Straffen is meer dan boekhouding van bakstenen en tralies’
Foto: BELGA

'Ik verzet me tegen een sleutelgatvisie waarbij de minister van Justitie als een boekhouder alleen bakstenen en tralies telt', zegt Jan Nolf, erevrederechter en justitiewatcher in een reactie op het nieuws dat straffen vanaf 4 maand voortaan zullen uitgevoerd worden.

'En wat de cijfers betreft: de minister spreekt van 10.000 cellen, maar volgens Belstat is er sprake van 12.000 gedetineerden in ons land.' Dat er meer straffen met de enkelbanden worden uitgezeten, vinden Jan Nolf en ook advocaat Walter Van Steenbrugge een goede zaak. 'Want korte celstraffen hebben geen pedagogische waarde.' Maar daarnaast zijn er ook punten van kritiek.

'Een positief gevolg van de boodschap dinsdag van minister Turtelboom over de effectieve strafuitvoering is dat de neiging bij rechters zal verdwijnen om kunstmatig hogere straffen uit te spreken', zegt advocaat Walter Van Steenbrugge. 'Want die reflex van de rechters deed de gevangenissen nog meer vollopen en bemoeilijkte de uitstroom.'

Negatief noemt Van Steenbrugge het geloof dat de enkelband alles zal oplossen. 'Die enkelband is doof en stom, kan niet spreken en niet luisteren,' zegt Van Steenbrugge. 'Ik geloof meer in een strafuitvoeringsrechter die peilt naar de oorzaak van het deviante gedrag en die zoekt naar een straf op maat. Naar alternatieven ook, zoals werkstraffen of (her)vorming via het volwassenenonderwijs. Op lange termijn zou een sociale strafuitvoering wel eens stukken goedkoper kunnen blijken dan het bijbouwen van gevangenissen.'

Justitiewatcher Jan Nolf wijst er op dat door wat hij de 'wet-Martin' noemt gedetineerden nog langer in de gevangenis zullen blijven. Hij betreurt ook dat minister Turtelboom niet spreekt over het lot van de geïnterneerden in de Belgische gevangenissen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in