Duizenden Limburgers zonder eten na sluiting van cateraar
Foto: rgg

De verbazing in Limburg was groot toen bedrijf Delicatesse Catering in Genk aankondigde om van de ene dag op de andere de boeken neer te leggen. 125 werknemers zijn op één slag hun job kwijt, maar dat is nog niet alles. Door de sluiting zitten duizenden Limburgers zonder eten.

Het rommelde al langer bij Delicatesse Catering, weet Het Belang van Limburg. Het bedrijf verloor onlangs een paar grote klanten en raakte in acute geldnood. De situatie escaleerde zo snel dat het bedrijf maandag besliste om meteen de boeken neer te leggen. Het personeel werd nog dezelfde dag naar huis gestuurd en er werden geen maaltijden meer bereid.

Een drama voor de 125 personeelsleden, die van de ene op de andere dag zonder werk komen te zitten. Een groot probleem ook voor duizenden mensen die via het OCMW thuis een maaltijd ontvangen van de cateraar. Ook talloze rusthuizen, kinderdagverblijven en bedrijven zitten door de sluiting zonder maaltijden.

Behelpen via familie

‘Wij waren niet verwittigd door Delicatesse Catering’, zegt OCMW-secretaris Johan Crijns in Het Belang van Limburg. ‘Sommige mensen kunnen zich nog behelpen via familie, maar voor anderen moeten we nog een oplossing zoeken.’ Het grootste probleem is dat het OCMW niet zomaar een nieuw contract mag afsluiten: als openbaar bestuur moet de wetgeving voor overheidsopdrachten worden nageleefd. Een nieuwe leverancier moet dus beantwoorden aan een lastenboek.

Bij bedrijven werd dan weer een simpelere oplossing bedacht. Voorlopig moet iedereen zijn eigen lunchpakket meebrengen, bijvoorbeeld.

(Kim De Raedt)