Twee piloten zijn zitje kwijt in Formule 1
Giedo van der Garde Foto: BELGA

De Nederlandse Formule 1-rijder Giedo van der Garde is zijn zitje kwijt bij de Brits-Maleisische renstal Caterham. Paul di Resta gaat dan weer opnieuw aan de slag in het Deutsche Tourenwagen Masters (DTM). De 27-jarige Schot was de voorbije vier jaar actief in de Formule 1 bij Force India.

Van der Garde blijft komend seizoen wel actief in de koningsklasse van de autosport, maar niet als wedstrijdracer. Hij wordt reserve- en testrijder bij Sauber, zo maakte de Amsterdammer dinsdag bekend. Van der Garde (27) debuteerde vorig jaar in de Formule 1 bij Caterham. Hij slaagde er niet in punten te verdienen. Zijn beste klassering was de veertiende plaats in de Grand Prix van Hongarije.

De Nederlander beschouwt zijn overstap naar de Zwitserse renstal Sauber als een vooruitgang. ‘Het wordt mijn taak het team te helpen bij het verbeteren van de nieuwe auto. Maar ik blijf natuurlijk wel een racer en ik wil het team laten zien wat ik waard ben en dat ik een wedstrijdstoeltje voor 2015 verdien. Mijn ambitie om te slagen in de Formule 1 is onveranderd.’

Bij Sauber zijn de Duitser Adrian Sutil en de Mexicaan Esteban Gutierrez in 2014 de vaste rijders. Van der Garde krijgt vooral een rol tijdens de testdagen en zal ook in een aantal vrije trainingen in actie komen.

‘Hij heeft al vaak zijn talent bewezen en heeft ook de juiste instelling voor een coureur die verder wil in de Formule 1. Wij zijn heel blij met Giedo aan boord’, aldus teambaas Monisha Kaltenborn.

Wie de plaats van Giedo van der Garde bij Caterham inneemt, is nog niet duidelijk. Maandag maakte de renstal ook al het vertrek van de Fransman Charles Pic bekend.

Di Resta keert terug naar DTM-competitie

Paul di Resta gaat opnieuw aan de slag in het Deutsche Tourenwagen Masters (DTM). Hij zal er aan de zijde van de Brit Gary Paffett de kleuren van Mercedes verdedigen.

De 27-jarige Schot was de voorbije vier jaar actief in de Formule 1 bij Force India, in 2010 als reserve en daarna als vaste rijder. Voor 2014 verloor hij zijn zitje en dus moest Di Resta op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die vond hij bij zijn oude liefde, het DTM-kampioenschap.

‘Het voelt heel goed aan weer in de DTM te zijn en zoveel oude bekende gezichten terug te zien’, zegt Di resta, die tussen 2007 en 2010 al voor Mercedes reed. In 42 wedstrijden was hij goed voor zes zeges.

In de Formule 1 kwam Di Resta aan de start van 58 GP's en verzamelde 121 punten, maar haalde nooit een podium.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be:

(vml)