De Gucht wil mening EU-burger over vrijhandelsakkoord met VS
Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht. Foto: pol de wilde-corelio

Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht gaat de Europese burgers bevragen over het op til zijnde vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Dat werd dinsdagochtend gecommuniceerd.

Omdat er veel kritiek bestaat op de investeringsverdragen, het onderdeel dat investeerders moet beschermen, wil eurocommissaris De Gucht de huidige ontwerptekst van het vrijhandelsakkoord met de VS toetsen aan de mening van de Europese burgers. Gedurende drie maanden kan iedereen die dat wil zijn mening terzake geven.

De Gucht benadrukt wel dat de raadpleging niet zal leiden tot een volledige schrapping van het op handen zijnde verdrag tussen de VS en de EU. Aanbevelingen kunnen immers enkel bovenop de huidige ontwerptekst. Na drie maanden de Europese burger bevragen zal de input voorgelegd worden aan de EU-Commissie die verdere richting zal geven aan het vrijhandelsakkoord.

De belangrijkste kritiek op het akkoord bestaat erin dat de investeringsverdragen private spelers teveel macht zouden verschaffen. Industriële concerns kunnen volgens de huidige ontwerptekst om geschillen met een land waar zij belangen hebben, voor een internationaal gerechtshof uitvechten.

De vrees bestaat dat landen op die manier voor miljoenen euro’s aangeklaagd kunnen worden, bijvoorbeeld wanneer een bepaalde wetswijziging niet naar de zin is van een bedrijf. Ook kunnen heel wat schadeclaims ingediend worden als afspraken gewijzigd of niet nagekomen worden om diverse redenen.

De eurocommissaris wil op deze manier de investeringsverdragen moderner en transparanter maken. ‘Voor eens en voor altijd’ wenst De Gucht paal en perk te stellen aan de misbruiken via deze investeringsverdragen die eigenlijk bedoeld zijn om investeringen van private spelers in andere landen te beschermen.

Het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten moet de onderlinge handel doe aanzwengelen. Het pakket afspraken kan de Europese economie volgens schattingen 0,5 procent doen aandikken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig