Crevits wil busdiensten naar moeilijk bereikbare werkplekken
Foto: fvv

De Vlaamse overheid gaat binnenkort bussen financieren die naar moeilijk bereikbare werkplekken rijden. Dat blijkt uit het ‘shuttledecreet’ van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V). Dat berichten De Morgen en Het Laatste Nieuws dinsdag. Crevits kondigde haar plan eerder al aan in De Standaard.

'De bedoeling is om moeilijk te bereiken tewerkstellingsplaatsen duurzaam te bedienen, zeker waar er vervoersarmoede heerst. Denk maar aan havengebieden en bedrijven waar werknemers met shiften werken', zegt minister Hilde Crevits (CD&V).

Het initiatief komt van de Vlaamse regering, die geld op tafel legt voor de kleine busjes die de Vlaming naar het werk moeten vervoeren. Zowel publieke als private ondernemingen kunnen zich kandidaat stellen voor de organisatie en de uitvoering op het terrein. 'De enige vereiste is dat het terrein niet wordt bediend door De Lijn', klinkt het op het kabinet.

De bedoeling is om bestaande projecten in de havens van Gent en Zeebrugge en op Antwerpen Linkeroever structureel te verankeren. Daarnaast komt een algemene oproep. De Vlaamse regering houdt 3,1 miljoen euro klaar.

De Lijn is bereid om een rol te spelen in het shuttledecreet. 'Zelf kunnen we die busdiensten niet uitvoeren, omdat we niet voorzien zijn op zo’n gedetailleerde verspreiding van mensen. Maar wij willen wel helpen bij de organisatie', aldus Roger Kesteloot, topman van de Vlaamse vervoersmaatschappij.