Alle straffen vanaf vier maanden uitgevoerd
Foto: BELGA

Voortaan worden in België alle straffen vanaf vier maanden ook echt uitgevoerd. Dat garandeert minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag.

“Daarmee maken we in de praktijk een einde aan twintig jaar straffeloosheid in ons land”, zegt Turtelboom.

In maart 2013 kon de minister aankondigen dat alle straffen boven de zes maanden effectief zouden worden uitgevoerd. Vanaf februari 2014 geldt dat dus voor alle straffen boven vier maanden.

Dat is nu mogelijk doordat de Belgische gevangenissen voor het eerst over een capaciteit van meer dan 10.000 plaatsen beschikken én doordat het aantal mensen in de gevangenissen niet langer stijgt. Vorig jaar werden 625 illegale criminelen teruggestuurd. Bovendien zijn er nu 1.750 enkelbanden in gebruik, goed voor ruim 5.000 straffen onder elektronisch toezicht in 2013.

'Enkelband zwaarder dan gevangenisstraf'

Dat een enkelband een lichte straf zou zijn sprak Turtelboom tegen op Radio 1. 'Een enkelband is zelfresponsabiliserend, de veroordeelde moet er veel meer regels volgen dan in een gevangenis. In de gevangenis wordt alles door anderen geregeld. Een enkelband wordt door de betrokkenen als zwaarder ervaren dan een gevangenisstraf.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in