Maximum 0,2 promille in het bloed van wie achter het stuur kruipt. Dat is een opvallende maatregel in het ontwerp van het 'Mobiliteitsplan Vlaanderen' waaraan Vlaams CD&V-minister van Mobiliteit Hilde Crevits momenteel de laatste hand legt. Momenteel ligt die grens op 0,5 promille, goed voor zo'n twee glazen wijn of bier.

Amerikaans onderzoek dat recent in het vaktijdschrift Injury Prevention verscheen, geeft de minister gelijk. Uit een analyse van 570.000 politierapporten blijkt dat bestuurders met 0,1 promille in het bloed al liefst 46 procent meer risico lopen om een ongeluk te veroorzaken dan bestuurders die geen druppel op hebben.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid zegt precies om die reden voorstander te zijn van een lagere promillegrens. Het instituut wil het aantal controles dan wel opdrijven 'want de groep die positief blaast zal aangroeien'.

Of het zover komt is koffiedik kijken. Minister Crevits zal over de promillegrens op het federale niveau moeten onderhandelen.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) meldt alvast via zijn woordvoerster dat hij geen brood ziet in een lagere promillegrens. Hij ziet meer heil in de recente verhoging van de boetes voor dronken rijden. Wathelet is ervan overtuigd dat meer sensibilisering meer zoden aan de dijk zal zetten.

Wat vindt u van het voorstel van minister Crevits? Moet de alcoholgrens omlaag? Reageer via de knop bovenaan dit artikel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig