Guy Verhofstadt en Olli Rehn hebben een onderling akkoord bereikt over wie de kanidaat-voorzitter van de Europese Commissie zal zijn voor de Europese liberalen. Die rol gaat naar Verhofstadt, terwijl Rehn "de kandidaat van de partij wordt voor één van de andere belangrijke functies in de EU, voornamelijk op het vlak van economische zaken en buitenlands beleid." Dat meldt Graham Watson, de voorzitter van de liberale ALDE-partij.

In de aanloop naar de Europese verkiezingen streden oud-premier en huidig fractieleider in het Europees Parlement Verhofstadt en Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Rehn voor de benoeming tot kandidaat-Commissievoorzitter.

Normaal gezien zou op het partijcongres op 1 februari bekend gemaakt worden wie van de twee het meeste stemmen kreeg en de campagne zou mogen trekken. Maar Watson kondigt nu al aan dat Verhofstadt en Rehn het op een akkoord hebben gegooid. Tijdens het partijcongres zal Watson zijn leden vragen om dat akkoord te steunen.

De kans dat Verhofstadt na de verkiezingen in mei effectief de volgende voorzitter wordt van de Europese Commissie, blijft echter uiterst klein. De christendemocratische en sociaal-democratische fracties zullen ook na de verkiezingen waarschijnlijk de grootste blijven, en zullen eerst aan zet zijn om de topposities onder elkaar te verdelen: de opvolging van Barroso en van Herman Van Rompuy als Europees president.

Maar Verhofstadt zal wel in poleposition liggen voor een andere Europese topfunctie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig